Jurnalul.ro Timp liber Top 4 branduri populare de vinars pe care le găsești pe piața din România

Top 4 branduri populare de vinars pe care le găsești pe piața din România

Vinarsul este o băutură spirtoasă de tradiție, care se fabrică în România de câteva sute de ani. Deși la origine nu este un produs românesc, vinarsul a intrat în tradiția noastră și astăzi este considerat un produs alcoolic de excepție.

Vinarsul a ajuns prima oară în Transilvania, iar denumirea este un calc după termenul german. Pentru că vinarsul din România se face din struguri locali, gustul său este unic.

 

De fapt, fiecare regiune viticolă are propriile caracteristici climatice și de sol, astfel că, de exemplu, un vinars din vestul țării este diferit unul din zona Vrancei. Un vinars aromat și fin impresionează orice băutor. Merită să descoperi și tu 4 dintre cele mai populare branduri prezente pe piața noastră.

 

  1. Miorița

 

Miorița se produce în Vrancea, una dintre cele mai bune zone viticole din țara noastră. Dealurile calcaroase au expunere bună la soare, iar clima aspră iarna și călduroasă vara produce vinuri cu caracter. Miorița înseamnă mai multe tipuri de distilat de struguri. Vezi sortimentele de vinars de pe Nitelashop.ro pentru a descoperi bogăția acestui brand. Poți alege între vinarsuri învechite timp de:

  • 12 ani;

  • 18 ani;

  • 25 ani;

  • 30 ani.

 

Vinarsul Miorița se învechește în butoaie de stejar, timp de cel puțin 12 ani. Perioada îndelungată facilitează transferul aromelor și culorii din doagele butoaielor în lichid. Cu cât vinarsul este mai vechi, cu atât aromele sunt mai intense. Vinarsul marca Miorița are note de struguri foarte copți și stafide și ciocolată amăruie. Textura fină este o altă caracteristică de care te poți bucura când îl guști.

 

  1. Brâncoveanu

 

Brâncoveanu este un brand de vinars cu caracter, care respectă numele pe care-l poartă și tradiția excelenței în produse viticole. Pentru fabricarea diferitelor sortimente se folosește vin din struguri recoltați din zone viticole care se suprapun paralelei 45, așa cum se procedează și în Franța pentru fabricarea Coniacului și Armagnacului. Aromele sale sunt bogate, de la scorțișoară și vanilie la frunză de tutun și lemn de stejar. O gură de Brâncoveanu te face să te gândești și la fructe uscate și caramel. 

 

  1. Jidvei

 

Jidvei este un nume mare al vinificației românești, iar vinarsul se ridică la înălțimea standardului impus de brand. Pentru fabricare se folosesc doar vinuri de excepție, iar distilatul se învechește în cele mai bune butoaie de stejar transilvănean. Gustul vinarsului Jidvei este intens și bogat. Când îl guști, simți note de fructe, condimente exotice, caramel, ciocolată și nuci. Textura este catifelată și culoarea amintește de ambră. Nu doar gustul impresionează la acest vinars. Postgustul este puternic și greu de uitat. Jidvei are și sticle cu vinars de 40 de ani, o raritate. În plus, creează ediții speciale, cum este cea dedicată maestrului Gheorghe Zamfir. 

 

  1. Bardar

 

Bardar se fabrică în Republica Moldova, care este la fel de binecuvântată în ce privește condițiile climatice și de sol ca Vrancea. Tradiția fabricării vinarsului dincolo de Prut are aproape 100 de ani și a început cu un afacerist german, care a creat o distilerie aproape de Chișinău. El a pus preț pe vinuri bune și oameni pricepuți, iar tradiția calității persistă și astăzi. 

 

Bardar se învechește cel puțin în butoaie de stejar de cea mai bună calitate, pentru ca notele de gust și culoarea să ajungă în fiecare moleculă de vinars. În cazul vinarsului tânăr, de 3 ani, gustul este floral și lemnos și impresionează prin finețe. În schimb, vinarsul mai vechi de 10 ani este profund și puternic, cu note de trabuc, prune uscate, cafea, lemn și piele. 

 

Vinarsul este o băutură alcoolică de excepție, care trebuie savurată. Cele 4 branduri de vinars prezentate mai sus îți oferă o experiență unică.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri