În România se găsesc multe saline naturale, precum salina Turda, una dintre cele mai spectaculoase și spațioase din țară.
Pe lângă proprietățile sale terapeutice (ajută la mineralizarea organismului), salinele sunt un loc plăcut pentru petrecerea timpului în familie, întrucât cei mici au la dispoziție și locuri de joacă unde se pot distra. Iată în continuare top cinci cele mai spectaculoase saline din România pe care nu trebuie să le ratezi:
- Salina Turda
Salina Turda este, poate, cea mai cunoscută salină din România. Acest loc a beneficiat de un amplu proces de modernizare în ultimii ani, motiv pentru care mii de turiști autohtoni sau străini au trecut pragul acestui loc minunat. Facilitățile salinei din Turda sunt la un nivel înalt. Aici poți găsi un lac unde te poți plimba cu bărcuța, o roată panoramică, terenuri de sport, dar și câteva restaurante.
În plus, Salina Turda a găzduit în premieră și un eveniment de interes național. Este vorba despre selecția națională Eurovision din 2018, atunci când Televiziunea Națională a transmis în direct evenimentul de pe o scenă impresionantă montată în cadrul salinei.
2. Salina Slănic
În Prahova se află cea mai mare salină din Europa, la Slănic. Volumul de sare de aici depășește 2,9 milioane de metri cubi, iar turiștii se înghesuie în fiecare zi să o viziteze. Încăperea este una impresionantă și nu te poți plictisi. Împreună cu familia poți explora locația, unde te vei bucura și de o pistă de karting, diferite restaurante și locuri de joacă.
De asemenea, la salina Slănic te poți juca table, biliard sau tenis de masă. Aici mai există și un teren de minigolf, dar și o cabină foto pentru a imortaliza cele mai plăcute momente alături de cei dragi.
3. Salina Praid
În satul Praid din județul Harghita se află o altă salină spectaculoasă. Una dintre atracțiile salinei Praid este Galeria Vinurilor, situată la 100 de metri adâncime, unde se găsesc 525 de soiuri de vin care provin din 25 de zone viticole din șase țări. Totodată, aici este amenajat și un ștrand, situat în partea nordică a unui munte de sare, la 200 de metri de la intrarea în locație.
Ștrandul a fost inaugurat în 2014 și beneficiază de două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, vestiare, baruri, magazine de suveniruri și un restaurant fast-food.
Pe lângă ștrand, se mai află și un centru de wellness, fiind dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine cu apă dulce, piscine pentru copii, jacuzzi, saune, băi de aburi, locuri de joacă pentru copii și o sală de fitness.
- Salina Târgu Ocna
În județul Bacău regăsim salina Târgu Ocna, situată în mina de sare Trotuș. Principala atracție a salinei este o biserică închinată Sfintei Mari Mucenițe Varvara, protectoarea minerilor.
Biserica, prima din Europa realizată integral din sare, a fost construită în anul 1992, la 200 de metri adâncime. Aici mai există și alte facilități: poți juca fotbal, handbal, volei, tenis de masă, șah, table, biliard, golf sau te poți bucura de karting.
- Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari se află în județul Vâlcea, în localitatea Ocnele Mari. Locația oferă condiții optime pentru relaxare și tratament. Salina dispune de terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, biliard, plus un loc pentru karting. Totodată, aici se pot organiza și evenimente în interiorul restaurantului.
În salina Ocnele Mari se mai află și o cramă, un magazin de tip fast-food, dar și o bază turistică unde sunt amenajate spații pentru relaxare și gimnastică.