Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Toţi bebeluşii vor fi testaţi auditiv la naştere

Toţi bebeluşii vor fi testaţi auditiv la naştere

de Monica Cosac    |   
Toţi bebeluşii vor fi testaţi auditiv la naştere

Deşi, anual, în România se nasc aproximativ 600 de copii cu probleme auditive, autorităţile nu au în prezent o evidenţă a persoanelor hipoacuzice. De anul viitor, însă, toţi copiii născuţi în maternităţile de stat vor fi testaţi auditiv imediat după naştere, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu ocazia lansării primului registru electronic naţional de screening auditiv.

 

Primul registru electronic naţional de screening auditiv pentru nou-născuţi a fost lansat, ieri, de către Ministerul Sănătăţii, acesta urmând să funcţioneze, iniţial, în cadrul unui program pilot în care sunt incluse trei maternităţi din Capitală.

“Fiecare persoană testată auditiv va fi inclusă într-un registru electronic naţional de screening auditiv astfel încât, de acum încolo, să avem o evidenţă foarte clară a persoanelor hipoacuzice. Registrul funcţionează în cadrul unui program pilot, în care am inclus trei maternităţi: Polizu, Filantropia şi Pantelimon”, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că, începând de anul viitor, programul de screening auditiv va fi extins la toate centrele din ţară,  toţi copiii născuţi în România în spitalele din sistemul public vor fi testaţi auditiv încă din maternitate. “Concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul va şti cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz”, a afirmat ministrul Sănătăţii, adăugând că, în prezent, din cauză că nu există un registru electronic, copiii cu pierderi grave de auz sunt înregistraţi în spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.

Ministerul Sănătăţii a demarat deja procedura de licitaţie pentru achiziţia a 335 de aparate de screening auditiv, care vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testaţi copiii hipoacuzici: “Adică, în toate maternităţile din România, în spitalele cu secţii de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum şi în toate centrele de diagnostic ORL. În plus, vom avea o procedură de testare standardizată”, a explicat demnitarul.

Suma necesară estimată pentru achiziţionarea aparatelor de screening auditiv este cuprinsă între 6,5 şi 8,6 milioane de lei, potrivit ministrului Vlad Voiculescu. Un procent de 90% din sumă va fi suportat de Ministerul Sănătăţii şi 10% de unităţile medicale în acre vor ajunge aparatele.

 

Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Educaţiei, intenţionează să reînfiinţeze învăţământul superior în domeniul audiologiei. În prezent, în România nu există şcoli de specialitate, iar persoanele cu deficienţe de auz sunt asistate de personal nespecializat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri