Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trucuri pentru un somn profund

Trucuri pentru un somn profund

de Oana Portase    |   

Ritualul de seară este foarte important pentru a avea un somn liniştit pe tot parcursul nopţii. Specialiştii recomandă între 7 şi 9 ore de somn, dar de multe ori ne zvârcolim prin pat fără să reuşim să adormim. Datele arată că peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, dar numai câteva mii ajung să se şi trateze.Lipsa somnului poate duce la multe dereglări în organism şi ne va afecta prestaţia la locul de muncă, apetitul şi cheful de viaţă în general.

Stresul este cauza principală pentru care nu reuşim să adormim liniştiţi şi să ne trezim odihniţi. Creierul nostru este plin de griji şi ne dă de lucru chiar şi în timpul nopţii. Câteva trucuri simple pot relaxa organismul şi mintea în doar câteva minute astfel încât vom adormi mult mai repede.

Scrie timp de 5 minute

Un studiu interesant realizat de psihologii de la Baylor University, Texas, arată că dacă scrii timp de 5 minute înainte să mergi la somn o listă cu ce ai de făcut în zilele următoare te va ajuta să adormi mai repede. Practic îţi scapi creierul de o grijă şi nu mai stai să faci lista cu ochii în tavan.

RITUAL PENTRU UN SOMN LINIŞTIT

Nu mânca înainte să mergi la somn

Fă un duş sau o baie fierbinte

Fă exerciţii uşoare pentru gât şi spate

Scrie timp de 5 minute lista cu ce ai de făcut pentru zilele următoare

Pune-te cu jumătate de oră mai devreme în pat şi citeşte

Aplică tehnica respiraţiei 4-7-8

Fă întuneric în cameră

Renunţă la televizorul din dormitor

Alege o coloană sonoră care imită sunetele naturii

Tehnica respiraţiei

Un exerciţiu simplu recomandat de specialişti este cel al respiraţiei. În unele cazuri, vei adormichiardupă un minut de la începerea exerciţiului. Tehnica se numeşte 4-7-8 şi a fost inventată de Dr. Andrew Weil. Tot ce trebuie să faci este să inspiri aerul pe nas, cu gura închisă, timp de 4 secunde. Apoi, timp de 7 secunde ţii aerul în tine şi îl expiri pe gură timp de 8 secunde. Exerciţiul îl repeţi până te vei relaxa şi vei adormi. Acesta îţi va reduce ritmul cardiac, iar creierul va elibera substanţe cu rol de calmare.

Un ritual complet, dar nu foarte greu te poate ajuta să ai un somn cât mai bun. Important este să nu mănânci înainte de a merge la somn pentru că astfel organismul tău va fi ocupat cu digestia. Fă un duş cald, câteva exerciţii simple – nu cardio şi nici tras de fiare – pentru gât şi spate. Camera în care dormi trebuie să fie întunecată, nu foarte încălzită şi ar fi ideal să renunţi la televizor. Poţi eventual să-ţi pui nişte muzică specială de dormit care imită sunetele naturii. Dacă faci şi exerciţiile de respiraţie, cu siguranţă vei adormi mult mai repede şi nu vei mai cădea pradă gândurilor negre ale insomniei.

CUM SĂ ADORMI LA LOC

Plimbă-te puţin prin casă

Bea un pahar cu apă rece sau lapte

Nu te uita la ceas

Răsfoieşte o carte la lumină slabă

Nu te uita la televizor

Repetă tehnica respiraţiei

Ce faci dacă te trezeşti prea des

O altă problemă cu care se confruntă mulţi români este trezitul în timpul nopţii. Poate că nu ai probleme să adormi când te pui în pat, dar te trezeşti destul de des noaptea şi nu mai poţi dormi la loc. Specialiştii spun că trezitul în timpul nopţii este normal după fiecare ciclu de somn, dar ar trebui să adormim repede la loc şi de cele mai multe ori nici nu ne amintim că ne-am trezit. O problemă este atunci când reuşim să mai adormim la loc.

Dacă te trezeşti în timpul nopţii şi nu poţi adormi la loc, nu deschide televizorul. Specialiştii recomandă să te ridici din pat, să te plimbi puţin prin casă, să răsfoieşti o carte şi apoi să încerci să te culci la loc. Televizoarele şi telefoanele trebuie evitate pentru că lumina albastră pe care o emit aceste gadgeturi fac creierul să creadă că este zi.

Bea ceva rece şi nu te uita la ceas

Un pahar cu lapte rece ajută organismul să păstreze o temperatură scăzută, propice adormirii. Încearcă să faci toate aceste lucruri fără să te uiţi la ceas. Consultarea ceasului va fi o sursă de preocupare. O să te stresezi că mai ai puţine ore de dormit, că o să te trezeşti obosit, că poate nu o să auzi alarma, iar corpul tău va fi încordat.

Specialiştii mai spun că cea mai bună metodă pentru a reuşi să adormi la loc este, totuşi, să nu te gândeşti că trebuie să adormi la loc cu orice preţ.

Subiecte în articol: trucuri somn linistit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri