Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, acuzat de un informator din serviciile sale secrete că a cerut amestecul Ucrainei în alegerile prezidenţiale americane

Trump, acuzat de un informator din serviciile sale secrete că a cerut amestecul Ucrainei în alegerile prezidenţiale americane

Casa Albă a încercat să restrângă accesul la notele despre discuţia telefonică avută de preşedintele Donald Trump, pe 25 iulie, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, menţionează un informator din cadrul serviciilor secrete americane, într-un raport publicat joi de Congresul american, potrivit AFP şi Reuters.

„În exercitarea funcţiilor mele oficiale, am fost informat de mai mulţi responsabili ai guvernului american că preşedintele SUA s-a folosit de poziţia funcţiei sale pentru a solicita ingerinţa unei ţări străine în alegerile din Statele Unite din anul 2020”, scrie membrul  serviciilor secrete în raportul datat cu 12 august.

„În zilele ce au urmat apelului telefonic, am aflat de la mai mulţi responsabili americani că înalţi demnitari de la Casa Albă au intervenit pentru a «închide» toate arhivele legate de apelul telephonic”, adaugă el.

„Responsabili ai Casei Albe mi-au povestit că au fost «forţaţi» de avocaţi ai Casei Albe să retragă transcriptul electronic din sistemul informatics, unde astfel de transcripturi sunt arhivate de obicei”, mai relatează angajatul serviciilor secrete americane. Apoi, „transcriptul a fost descărcat într-un sistem electronic distinct, care de regulă este utilizat pentru a arhiva şi a gestiona informaţii clasificate de o natură deosebit de sensibilă”, a explicat el în continuare.

„Aceste acţiuni au evidenţiat, în opinia mea, că responsabilii de la Casa Albă înţelegeau gravitatea a ceea ce se întâmplase la acel apel”, subliniază informatorul. Agentul serviciilor secrete americane ţine să adauge că el nu a fost un martor direct al acţiunilor la care face referire, dar că le-a considerat „credibile”, întrucât „în aproape toate cazurile, mai mulţi responsabili au evocat fapte care erau pertinente”. Conform afirmațiilor sale, circa 12 responsabili ai Casei Albe au ascultat de acum celebra discuţie dintre Trump şi Zelenski.

Casa Albă a publicat miercuri o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul acestei convorbiri din 25 iulie, interceptată atunci de serviciile secrete americane şi urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, presa relatând în urma acestui denunţ că Donald Trump i-ar fi făcut „o promisiune” neobişnuită lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra fiului lui Joe Biden, Hunter.

Acesta din urmă a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden.

„Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba (...) Pentru mine sună oribil”, i-a spus Trump lui Volodimir Zelenski, conform stenogramei publicate miercuri.

Acesta din urmă i-a răspuns că este „la curent cu această situaţie” şi l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. „Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta”, l-a asigurat Zelenski, care i-a cerut lui Trump ca în cazul în care dispune de informaţii suplimentare utile acestei investigaţii să le pună la dispoziţia Ucrainei.

Publicarea de către Congres a raportului scris de informator survine înaintea începerii unei şedinţe a Comitetului de informaţii din Camera Reprezentanţilor, la care va fi audiat pe acest subiect directorul comunităţii americane de informaţii, Joseph Maguire.

AGERPRES

Subiecte în articol: trump scandal Ucraina informator
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri