Zilnic, în timpul briefingurilor prezidențiale pe tema crizei COVID-19, a avalanșei de mesaje pe Twitter și a altor apariții publice bine regizate, americanii îl aud pe Donald Trump cum repetă obsesiv că noul virus a venit de nicăieri, a acționat cu o viteză nemaintâlnită și nimeni nu ar fi putut anticipa așa ceva. Oricât s-ar strădui să nege, președintele fusese avertizat însă din timp asupra pericolului pandemiei, dezvăluie mass-media din SUA.
Într-un moment în care numărul americanilor uciși de COVID-19 l-a depășit pe cel al soldaților din US Army omorâți în timpul Războiului din Vietnam, între anii 1964 și 1975, o serie de date ajunse în mâinile jurnaliștilor de peste Ocean dezvăluie că rapoartele zilnice trimise de comunitatea de informații a SUA la Casa Albă au anticipat actuala criză și i-au sugerat lui Trump, cu luni în urmă, să ia măsuri pentru prevenirea actualei crize. Încă din ianuarie, „inamicul” nu mai era deloc „invizibil” pentru serviciile de informații, o serie de membri ai administrației și numeroși experți de sănătate, ci numai pentru Trump, care se încăpățâna să-l ignore, arată „The Washington Post” și CNN. Potrivit cotidianului, care citează actuale și foste oficialități americane, peste 12 dintre rapoartele zilnice întocmite de comunitatea de informații a SUA (IC) pentru președinte în lunile ianuarie și februarie ale acestui an conțineau avertismente asupra noului coronavirus, însă Trump a continuat să minimalizeze pericolul. Chestionat, marți, în această privință, șeful Casei Albe s-a limitat să răspundă „trebuie să verific (…) datele exacte ale acestor avertismente”, a relatat CNN. Informarea cotidiană a președintelui conține analize pe care IC consideră că șeful Casei Albe ar trebui să le știe la începutul fiecărei zile. Este, de altfel, modul prin care IC poate trage semnale de alarmă asupra unor amenințări strategice, pe termen scurt și pe termen lung, la adresa securității naționale. Pregătirea rapoartelor zilnice este un proces complex, supervizat de Directorul Informațiilor Naționale, și revizuit cu maximă rigurozitate înainte de a ajunge pe masa președintelui. „Comunitatea de informații și-a făcut treaba, nu însă și președintele!”, remarcă, de altfel, CNN, comentând informația prezentată de „The Washington Post”. Dacă informarea zilnică este ignorată sau desconsiderată, comunitatea de informații nu este integrată în procesul de luare a deciziilor politice de către liderul american. Potrivit cotidianului american, Trump nu se obosește să citească aceste informări și acceptă „doar de două-trei ori pe săptămână” să primească un briefing oral asupra conținutului rapoartelor. De altfel, desconsiderarea manifestată de Trump față de IC este de notorietate, remarcă și CNN. Președintele jonglează cu rapoartele serviciilor de informații după cum îi convine, în funcție de interesele sale de moment, precizează CNN. Trump „insultă comunitatea de informații și apoi le cere americanilor să creadă în aceasta, atunci când apare un proiect care-l avantajează, cum a fost uciderea comandantului iranian Qasem Soleimani”, mai observă CNN. Postul de televiziune precizează că această manieră de conducere „a contaminat” IC, transformând-o într-o „unealtă de partizanat politic pentru președinte” și distrugând total rolul apolitic și imparțial pe care ar trebui să-l joace experții în informații.
Echipă obedientă
Faptul că Trump a ignorat informările IC despre COVID-19 spune multe și despre echipa colaboratorilor săi apropiați, precum vicepreședintele, secretarul de Stat, secretarul Apărării și consilierul său pentru securitate națională, care primesc, la rândul lor, aceste rapoarte zilnice. Aceștia se dovedesc fie „lamentabil de ineficienți” și ignoră informările, fie sunt prea „lași” pentru a-și contrazice șeful suprem, mai notează CNN, care concluzionează că ambele ipoteze sunt extrem de periculoase.
„Nu știm câte alte pericole a mai ignorat Trump. Din păcate, s-ar putea să aflăm în curând!”
CNN