Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tulburări de somn? Iată ce ar trebui să mâncăm pentru a dormi mai bine

Tulburări de somn? Iată ce ar trebui să mâncăm pentru a dormi mai bine

 „Somnul influențează metabolismul și hormonii responsabili pentru senzația de foame” este o idee destul de des întâlnită și, din păcate, adevărată. Recent, medicii au demonstrat că și reciproca este valabilă: ceea ce mâncăm influențează calitatea somnului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au o dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi saturate și cu un aport decent de proteine, nu doar că adorm mai rapid seara, dar au și o calitate a somnului mai bună și se simt mult mai odihniți a doua zi.

Coordonatorului studiului, dr. Carl Bazil, a afirmat: „Faptul că aportul de fibre joacă un rol atât de important este o idee nouă”. Medicul a renunțat la dieta Atkins pentru că nu se odihnea corespunzător și a oferit sfaturi celor care se confruntă cu aceeași problemă:

„În afară de a limita consumul de cofeină, alcool și mesele grele înaintea cinei, persoanele cu tulburări de somn ar trebui să își revizuiască dieta în întregime. Ar trebui să evite alimentele grase și să consume cât mai multe fibre.”

Cum arată regimul alimentar pentru un somn odihnitor?
Trebuie să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată. Fibrele de care aveți atât de multă nevoie se găsesc în cereale integrale, legume, fructe și legume, precum lintea și fasolea. Evitați grăsimile trans și zahărul rafinat.

Potrivit prevention.com, următoarele reguli vă pot fi de un real ajutor:
• Renunțați la carnea roșie și optați pentru quinoa, linte sau orz.
• Transformați salatele în feluri de mâncare consistente, adăugând nuci, semințe, fasole boabe, mazăre sau linte. Sunt bogate în fibre, proteine și au un conținut ridicat de triptofan, aminoacidul care contribuie la secreția de melatonină și serotonină.
• Nu uitați de așa-numitele frunzoase! Vegetalele verzi sunt bogate nu doar în fibre, ci și în magneziu, care are un rol calmant.
• Dacă vă doriți neapărat un desert, alegeți un fruct care poate fi mâncat cu coajă (un măr sau o pară), în locul acelei prăjituri pline de zahăr.
• Nu mâncați târziu. Între ultima masă și momentul în care vă duceți la culcare, trebuie să păstrați un interval de câteva ore.
 

Subiecte în articol: tulburari de somn insomnie alimentatie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri