Jurnalul.ro Bani şi Afaceri UE va ancheta tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2

UE va ancheta tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2

Comisia Europeană se pregăteşte să demareze o anchetă aprofundată asupra intenţiei grupului german Deutsche Telekom de a prelua divizia din Olanda a operatorului suedez de telefonie Tele2 , au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

 

Deutsche Telekom vrea să preia activele din Olanda ale Tele2 pe care să le fuzioneze cu propria sa filială olandeză T-Mobile Nederland şi a putea concura mai bine cu principalii actori de pe piaţa olandeză de telefonie: operatorul istoric KPN şi Ziggo, o societate mixtă deţinută de Vodafone şi Liberty Global. În prezent T-Mobile Nederland şi Tele2 sunt al treilea, respectiv al patrulea operator de pe piaţa din Olanda.

Decizia Comisiei Europene de a ancheta tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2 scoate în evidenţă îngrijorările executivului comunitar cu privire la reducerea numărului de operatori de pe o piaţă şi repercusiunile pe care le are această reducere asupra abonaţilor

În anul 2015 Comisia a blocat proiectul de fuziune a filialelor din Danemarca ale operatorilor TeliaSonera şi Telenor. Un an mai târziu, Comisia a blocat proiectul de fuziune a operatorilor Three UK şi O2 UK, filialele din Marea Britanie ale operatorilor CK Hutchison Holdings şi Telefonica. În schimb, executivul comunitar a permis ca Hutchison să-şi unească divizia de telefonie mobilă din Italia cu cea a Vimpelcom, în schimbul unor concesii importante.

Operatorii de telecomunicaţii au cerut Comisiei Europeană să adopte o viziune de ansamblu asupra industriei şi nu să se concentreze doar pe numărul de operatori de telecomunicaţii de pe o anumită piaţă. În cazul pieţei din Olanda, aceasta este dominată de KPN, cu o cotă de piaţă de 43%, şi Ziggo (30,5%), în timp ce T-Mobile Nederland are o cotă de piaă de 21% iar cota Tele2 este neglijabilă.

Comisia Europeană, care urmează să finalizeze în curând investigaţia sa preliminară cu privire la tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2, a refuzat să comenteze informaţiile, iar Tele2 a anunţat că aşteaptă un anunţ oficial din partea UE. Telekom este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri