Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima modă în lumea protestelor ecologiste

Ultima modă în lumea protestelor ecologiste

Doi activiști pentru protecția mediului s-au lipit luni de o capodoperă veche de 200 de ani de la Galeria Națională din Londra. Acesta este ultimul dintr-un șir de proteste ale grupului britanic Just Stop Oil.

Cei doi protestatari au acoperit celebra pictură „The Hay Wain" a lui John Constable cu o versiune modificată a imaginii înainte de a-și lipi mâinile de rama acesteia.

Finalizat în 1821, tabloul se numără printre cele mai cunoscute opere de artă din Marea Britanie. Reprezentând râul Stour, care desparte comitatele englezești Suffolk și Essex, este considerat unul dintre tablourile esențiale ale lui Constable.

În versiunea modificată a protestatarilor, râul a fost înlocuit cu o șosea asfaltată, cu coșuri de fum ale fabricilor reprezentate în fundal și avioane care zboară pe deasupra.

Van Gogh cu lipici

Demonstrația a avut loc la doar o zi după ce cinci activiști Just Stop Oil au perturbat Marele Premiu de Formula 1 din Marea Britanie, stând pe pista de curse de la Silverstone. De asemenea, săptămâna trecută, membrii grupului s-au lipit de ramele unor tablouri din Londra, Glasgow și Manchester, printre care și faimosul „Piersici în floare" al lui Vincent van Gogh.

Poliția londoneză a confirmat pentru CNN că două persoane au fost reținute și ulterior au fost eliberate pe cauțiune în așteptarea unor investigații suplimentare.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri