Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un alt fel de hernie: de la esofag

Un alt fel de hernie: de la esofag

de Florin Condurateanu    |   

Oamenii au idee despre câteva tipuri de hernii: hernia ombilicală, hernia inghinală şi alte hernii, care străpung musculatura abdomenului. Vom explica despre o hernie mai puţin cunoscută, hernia hiatală, care de la partea inferioară a esofagului.

 

Hernia hiatală este, în mare parte, vinovată de o afecţiune foarte răspândită: este vorba de refluxul gastro-esofagian. Acest reflux de acid venit pe contrasens din stomac până în gură nu-i omoară pe suferinzi, dar le face viaţa un chin. Arsuri numite pirozis, arsuri pe esofag de zici că s-a declanşat un incendiu, balonare, neplăceri în sistemul digestiv, care au ecou şi în alte părţi ale organismului. Conţinutul din stomac o porneşte d'andărătelea prin esofag şi ajunge până în cavitatea bucală, iritând laringele şi producând tuse. Nopţile celor cu reflux gastro-esofagian se transformă în insomnii, bolnavul se plimbă prin casă fiindcă poziţia orizontală în pat sporeşte refluxul nedorit. Care este mecanismul declanşator al reîntoarceii pe contrasens a alimentelor ajunse în stomac? La partea de jos a esofagului se află un sfincter esofagian, un fel de supapă care permite mersul alimentelor doar dinspre gură spre esofag, iar apoi prin deschiderea sfincterului spre stomac. La cei cu reflux gastro esofagian acest sfincter din partea de jos a esofagului nu mai închide bine, musculatura acestui sfincter s-a relaxat nedorit, muşchii inelului sfincterului esofagian nu mai au tonus, s-au lenevit. Supapa cu defecte lasă să vină invers mâncarea: alimentele care au poposit în stomac, s-au îmbibat cu secreţiile acide ale stomacului, cu acid clorhidric. Însă, mucoasa esofagului nu este prevăzută să facă faţă secreţiilor acide, este agresată şi de aici arsurile şi celelalte suferinţe. Astfel atacată de acid clorhidric, mucoasa esofagului se modifică devenind mucoasă de tip intestinal şi medicina numeşte asta Esofag Barett. Riscul de cancer de esofag sporeşte. În cazurile de reflux grav, se impune o intervenţie chirurgicală. Chirurgii ridică o porţiune din zona superioară a stomacului în torace şi din stomac alcătuiesc un inel muscular în jurul sfincterului esofagian. Astfel întărit, acest sfincter lucrează mai ferm, redevine etanş şi nu mai permite reîntoarcerea alimentelor din stomac pe drumul invers prin esofag.

Până a ajunge pe masa de operaţie, suferinzii de reflux gastro-esofagian trebuie să nu mănânce seara târziu, să nu se ghiftuiască la cină şi să nu se aşeze în pat imediat după cină. Iar somnul trebuie să fie într-o poziţie cu capul şi toracele mai sus, ridicate pe o pernă în plus. Ca medicaţie, sunt recomandate pastile din clasa omeprazol pentru scăderea sucurilor gastrice acide.

Subiecte în articol: hernia hiatală
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri