Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou cutremur de 6,6 în Noua Caledonie

Un nou cutremur de 6,6 în Noua Caledonie

Un nou seism puternic, cu magnitudinea de 6,6, s-a produs miercuri în arhipelagul francez Noua Caledonie, fără ca, de data aceasta, să fie emisă alertă de tsunami, aşa cum s-a întâmplat în cazul cutremurului de 7,6, care a avut loc cu câteva ore înainte, au anunţat seismologii, potrivit AFP. 

Potrivit Institutului american de studii geologice (USGS), noul seism a avut loc la ora locală 17:43 (06:43 GMT), la circa 200 de kilometri de insula Maré din sud-estul Noii Caledonii. În primele estimări, magnitudinea seismului a fost stabilită la 7 grade. Centrul seismologic euro-mediteraneean (CSEM) a estimat seismul la 6,7 grade. 

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,6 a avut loc miercuri în largul coastei de est a Noii Caledonii, în Pacificul de Sud, la ora 04.18 GMT, urmat de o alertă pentru tsunami şi de ordinul de evacuare a zonelor de coastă. Autorităţile au sfătuit oamenii să se deplaseze la o distanţă de cel puţin 300 de metri de ţărm şi, dacă este posibil, în locuri cu înălţimea de peste 12 metri deasupra nivelul mării, potrivit Reuters. 

Alerta de tsunami a fost ridicată la ora locală 18:20, potrivit protecţiei civile, relatează AFP. 

Éric Backes, directorul serviciului de protecţie civilă, a declarat că au fost observate valuri cu înălţimea cuprinsă între 1,5 şi 2 metri în insulele Pins şi Maré, precum şi ''mişcări anormale ale mării''. 

"Observaţiile şi măsurătorile de teren au confirmat că intensitatea tsunamiului s-a diminuat semnificativ şi că nu prezintă riscuri majore pentru populaţie", a anunţat protecţia civilă. 

Alerta a durat circa trei ore şi a vizat în special zona de ţărm de pe coasta estică a arhipelagului, Insulele Pins şi Insulele Loialităţii. 

Nu au fost înregistrate pagube, nici victime, a precizat protecţia civilă.

AGERPRES

Subiecte în articol: noua caledonie cutremur tsunami
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri