Jurnalul.ro Cultură Film Un nou val de filme românești în 2016

Un nou val de filme românești în 2016

de Maria Coman    |   
Nu aduce anul ce aduce cinemaul. Peste 20 de lungmetraje autohtone vor fi lansate anul acesta în cinematografele din România. Printre cele mai așteptate producții sunt cele semnate de regizori care au adunat deja în palmares premii importante în cadrul unor festivaluri internaționale de film sau care s-au bucurat de succes în rândul publicului.

Câștigătorul trofeului Palme d’Or la Cannes, regizorul Cristian Mungiu, se întoarce anul acesta pe marile ecrane cu filmul RMN. Radu Jude, cel care în 2015 a câștigat trofeul Ursul de Argint la Berlinale, revine cu o nouă premieră. Este vorba despre pelicula „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher.

Tot anul acesta este așteptată și cea mai nouă producție semnată de regizorul Cristi Puiu, „Sierra Nevada” - istoria unei comemorări care nu mai are loc și „povestea celor care aleg să trăiască în realitatea imediată atunci când sunt cuprinși de o suferință de neînțeles”.

Adrian Sitaru vine cu „Fixeur”, ce are ca personaj principal un tânăr stagiar la biroul din București al Agenției France-Presse ce visează să obțină un post de ziarist în cadrul reputatei instituții. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă lui Radu ocazia de a-și arăta abilitățile jurnalistice, dar directorul biroului preferă să încredințeze această misiune unei colege mai experimentate.

Igor Cobileanski promite publicului o comedie neagră în „Afacerea Est”, un film care-l are pe Ion Sapdaru în rol principal. Lista premierelor din 2016 este completată de debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiață. „Dublu” îi aduce pe marele ecran pe actorii Bogdan Dumitrache și Maria Dinulescu.

Radu Potcoavă, Bogdan Mirică, Gabriel Achim, Iura Luncașu, Anca Damian, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Radu Mihăileanu sunt și ei așteptați cu cele mai noi producții.

Noul film al regizorului Cristi Puiu spune povestea unui neurolog întors de la o vizită în scop profesional la Paris pentru a lua parte la parastasul tatălui său.

Filmul descrie felul imperfect în care participanţii la ceremonie gestionează golul lăsat de persoana care a murit, preferând să discute despre evenimentele curente, în aşteptarea preotului, în loc să accepte pierderea pe care au suferit-o.

„The History of Love", primul film în limba engleză al regizorului Radu Mihăileanu, este aşteptat anul acesta. Cu o distribuţie care include actori americani şi români, pelicula este prima producţie internaţională care va folosi oraşul Cluj-Napoca drept decor.

RMN, noul film al lui Cristian Mungiu, a beneficiat de o finanţare în valoare de 4.455.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

În 2015, cel mai de succes film românesc în cinematografele autohtone a fost „AFERIM!”, cu aproape 70.000 de spectatori.

Sezonul lansărilor în cinematografe debutează pe 12 februarie cu lungmetrajul regizat de Marian Crișan, „Orizont”. O adaptare după nuvela lui Ioan Slavici, „Moara cu noroc”, filmul promite să fie un thriller în stilul lui Hitchcock.
 

Subiecte în articol: cristian mungiu RMN filme romanesti cinema
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri