Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria va permite centralei nucleare să depășească limita de temperatură a apei Dunării

Ungaria va permite centralei nucleare să depășească limita de temperatură a apei Dunării

de Redacția Jurnalul    |   

Ungaria intenționează să permită depășirea limitei de temperatură pentru o secțiune a Dunării care primește apă de răcire de la centrala nucleară Paks, din motive de securitate a aprovizionării, a anunțat vineri Ministerul Energiei într-un comunicat citat de Reuters.

Cele patru reactoare ale centralei funcționează prin utilizarea apei Dunării pentru răcirea operațiunilor sale. În prezent, conform regulamentului, fluviul nu poate primi apă dacă temperatura sa depășește 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producția și să aștepte ca fluviul să se răcească sub limită.

„Din cauza schimbărilor climatice, condițiile meteorologice pot duce din ce în ce mai mult la atingerea limitei în timpul verii, în special la niveluri scăzute ale apei”, se arată în declarație.

Planul propus de Ministerul Energiei ar menține această limită, dar ar permite operatorului să o depășească de la caz la caz, cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru siguranța aprovizionării.

„Restrângerea producției Paks ar putea pune în pericol în mod direct buna aprovizionare a consumatorilor interni pe o piață a energiei tensionată”, se arată în declarație.

„În plus față de considerentele de mediu, poate fi justificată depășirea valorii limită de la caz la caz, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării”.

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 megawați. Reactoarele au devenit operaționale între 1982 și 1987 și sunt programate să fie scoase din funcțiune în 2032-2037.

Ungaria intenționează să extindă centrala, Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, în plus față de cele patru reactoare care funcționează în prezent.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Ungaria centrala nucleară Paks
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri