Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Beryl a lovit Jamaica, iar Insulele Cayman și Mexic se pregătesc pentru impactul furtunii

Uraganul Beryl a lovit Jamaica, iar Insulele Cayman și Mexic se pregătesc pentru impactul furtunii

de Redacția Jurnalul    |   

Uraganul Beryl a lovit Jamaica cu vânturi puternice și ploi miercuri, ucigând cel puțin o persoană după ce a urmat o traiectorie distructivă, îmbibată cu apă, prin insulele mici din Caraibe în ultimele două zile.

Bilanțul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel puțin 10, dar se așteaptă ca acesta să crească și mai mult, pe măsură ce comunicațiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundații și vânturi mortale, scrie Reuters.

În Jamaica, peretele ocular al lui Beryl a înconjurat coasta de sud a insulei, lovind comunitățile în timp ce grupurile de urgență se grăbeau să evacueze oamenii din zonele inundabile.

„Este îngrozitor. Totul a dispărut. Sunt în casă și mi-e frică”, a declarat Amoy Wellington, un casier în vârstă de 51 de ani care locuiește în Top Hill, o comunitate agricolă rurală din parohia St. Elizabeth din sudul Jamaicăi. „Este un dezastru”.

O femeie a murit în parohia Hanover din Jamaica după ce un copac a căzut peste casa ei, a declarat Richard Thompson, director general interimar la agenția pentru dezastre din Jamaica, într-un interviu acordat știrilor locale.

Aproape o mie de jamaicani se aflau în adăposturi până miercuri seara, a adăugat Thompson.

Principalele aeroporturi ale insulei au fost închise, iar străzile erau în mare parte goale, după ce premierul Andrew Holness a emis o stare de asediu la nivel național pentru miercuri.

„Putem face cât de mult putem face, cât este omenește posibil, iar restul îl lăsăm în mâinile lui Dumnezeu”, a declarat Holness mai devreme miercuri, îndemnând locuitorii din zonele vulnerabile să evacueze.

Pierderile de vieți omenești și pagubele provocate de Beryl evidențiază consecințele încălzirii Oceanului Atlantic, pe care oamenii de știință o citează drept un semn revelator al schimbărilor climatice provocate de om, care generează fenomene meteorologice extreme diferite de cele din trecut.

Ralph Gonsalves, prim-ministrul din Saint Vincent și Grenadine, una dintre cele mai afectate zone din estul Caraibelor, a declarat într-un interviu radio că insula Union din țară a fost „aplatizată” de Beryl.

„Toată lumea este fără adăpost ... Va fi un efort herculean pentru reconstrucție”.

Vorbind pentru mass-media de stat, Nerissa Gittens-McMillan, secretar permanent la Ministerul Agriculturii din St. Vincent și Grenadine, a avertizat cu privire la posibile penurii alimentare, după ce 50% din culturile de banane și plantain ale țării au fost pierdute, cu pierderi semnificative și la culturile de rădăcinoase și legume.

Întreruperile de curent au fost generalizate în Jamaica, în timp ce unele drumuri din apropierea coastei au fost spălate.

Miercuri seară, ochiul uraganului în spirală se afla la aproximativ 100 de mile (161 km) vest de Kingston, potrivit Centrului național american pentru uragane (NHC), în timp ce nucleul furtunii se îndrepta spre Insulele Cayman, unde se așteptau condiții de uragan la sfârșitul nopții.

Viteza vântului uraganului Beryl este de 130 de mile pe oră (209 km/h).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: uraganul beryl jamaica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri