Jurnalul.ro Special Anchete Vama a cumpărat sisteme de recunoaștere a numerelor mașinilor, de la firma SRI, de 3,7 milioane de euro

Vama a cumpărat sisteme de recunoaștere a numerelor mașinilor, de la firma SRI, de 3,7 milioane de euro

de Ion Alexandru    |   

Rasirom RA, compania oficială a Serviciului Român de Informații, a primit, luna aceasta, de la Autoritatea Vamală Română, două contracte care vizează livrarea unor sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, dar și pentru prestarea de servicii de modernizare a sistemelor care deja se află instalate în birourile de frontieră ale instituției.

Autoritatea Vamală Română a încheiat, recent, fără licitație, un contract de achiziție de sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor cu numere de înmatriculare și servicii de modernizare a sistemelor automate de recunoaștere a plăcuțelor cu numere de înmatriculare existente în birourile vamale de frontieră, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).

Este vorba, conform sursei citate, despre cinci astfel de sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare și despre modernizarea a șapte sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare existente în birourile vamale de frontieră, achiziția fiind realizată în cadrul Proiectului „Dezvoltarea eficienței activității de control vamal a Autorității Vamale Române 2021-RO-BCROSS”.

Din același anunț, mai aflăm faptul că durata acestui contract este de șase luni, afacerea este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene, iar parafarea contractului a fost făcută fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de selectare de oferte în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. A fost publicat doar un anunț de participare, denumit „anunț de transparență ex ante voluntar”.

Negociere directă, fără publicarea documentației de atribuire

Pentru justificarea optării pentru acest tip de atribuire, Autoritatea Vamală Română invocă faptul că „lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic, din motive de absență a concurenței pentru motive temeinice”. 

Astfel, tipul procedurii de atribuire a constat în negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în baza prevederilor articolului 102, litera „e”, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2011, care reglementează faptul că „atunci când, din motive temeinice sau pentru protecția unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziție poate fi atribuit numai unui anumit operator economic”. Acest operator economic unic va furniza, susține autoritatea contractantă, sistemele de scanare și va realiza integrarea acestora. 

Se mai invocă, de asemenea, articolul 104, alineat 1, litera „b” din Legea nr. 98/2016, potrivit căruia „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziție publică, acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii dacă lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic în situația în care concurența lipsește din motive temeinice sau pentru protecția unor drepturi de exclusivitate, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală”.

Contracte succesive, adjudecate de Rasirom

În aceste condiții și în această manieră, la data de 5 noiembrie 2024, Autoritatea Vamală Română a atribuit contractul 664/2024, pentru suma finală negociată de 8.157.335,12 lei fără TVA, adică de 9.707.228,8 lei cu TVA inclusă (1.981.067,1 euro).

Compania agreată pentru această afacere este firma oficială a Serviciului Român de Informații (SRI), celebra Regie Autonomă Rasirom R.A.

Lucrurile nu s-au oprit, însă aici. Un alt anunț de atribuire publicat recent, tot pe SEAP, certifică faptul că Autoritatea Vamală Română a mai atribuit, în aceeași manieră, un contract vizând achiziția de sisteme automate de recunoaștere a plăcilor cu numere de înmatriculare și servicii de modernizare a sistemelor automate de recunoaștere a plăcilor cu numere de înmatriculare existente în birourile vamale de frontieră.

Și această achiziție a fost realizată în baza Proiectului „Dezvoltarea eficienței activității de control vamal a Autorității Vamale Române”.

În acest contract intră, conform anunțului de atribuire, echipamente de monitorizare a traficului și pachete software pentru managementul sistemelor. Și de această dată finanțarea este asigurată din fonduri europene, contractul are, de asemenea, o durată de șase luni. Mai mult, ca și în cazul achiziției precedente, nici de această dată nu s-a organizat vreo procedură concurențială de selecție de oferte, fiind preferată negocierea directă fără publicare, prin invocarea acelorași motive.

Astfel, în aceeași zi de 5 noiembrie 2024, Autoritatea Vamală Română a încheiat și contractul 665/2024, în valoare finală negociată de 7.089.662,97 lei fără TVA, respectiv de 8.436.698,9 lei cu TVA inclusă (1.721.775,3 euro). Adjudecătorul a fost tot Regia Autonomă Rasirom RA.

În total, prin cele două contracte câștigate de către firma oficială a Serviciului Român de Informații, fără licitație, au scos din bugetul Autorității Vamale Române suma de 18.143,927,73 de lei cu tot cu TVA, adică 3.702.842,4 euro.

Regia serviciului secret a făcut, anul acesta, 6,2 milioane de euro din afaceri cu statul

Numai în anul 2024, Regia Autonomă RA, compania oficială a SRI, a derulat contracte de achiziție publică, cu instituții ale statului român, în sumă totală de 30.344.980,43 de lei cu TVA, adică de 6.192.953,15 euro. În afară de cele două contracte cu Autoritatea Vamală Română, Rasirom a mai primit pase contracte, cu o valoare de 2.490.919,8 euro.

Astfel, la data de 28 februarie 2020, Compania Națională de Aeroporturi București SA a atribuit firmei SRI un contract de 559.764,6 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de întreținere și reparații în perioada post-garanție pentru un număr de cinci dispozitive de blocare a treceri în forță a vehiculelor, amplasate în posturile de control de securitate în cadrul Aeroportului Otopeni.

Ulterior, la 8 mai 2024, Serviciul de Telecomunicații Speciale a parafat cu Rasirom RA un contract de 2.872.597,66 de lei fără TVA, pentru furnizarea de echipamente de comunicații VPN și securitate perimetrală.

Apoi, la data de 30 mai 2024, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a încheiat un contract cu această regie, în valoare de 361.222,76 de lei fără TVA, având ca obiect furnizarea unei soluții software pentru simulator control cu raze X.

Compania Națională de Aeroporturi București a mai parafat cu Rasirom RA, la data de 18 iulie 2024, un contract în valoare de 2.276.240,8 lei fără TVA, pentru servicii de întreținere și reparații pentru sistemul de televiziune cu circuit închis, control acces personal și pasageri.

În 1 august 2024, Camera Deputaților a cumpărat de la aceeași entitate un sistem de control acces auto cu bariere și recunoaștere a numerelor de înmatriculare, în valoare de 3.781.211,79 de lei cu tot cu TVA, 

Nu în ultimul rând, la data de 3 septembrie 2024, Rasirom a primit de la Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu – Feldioara SRL un contract de 401.974,82 lei fără TVA, pentru livrarea de aparate de detecție electronică.

Subiecte în articol: vama sistem masini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri