Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela, mai sângeroasă decât Siria

Venezuela, mai sângeroasă decât Siria

de Şerban Mihăilă    |   

În timp ce, anul trecut, sângerosul război civil din Siria s-a soldat cu 20.000 de morți, politica represivă a regimului din Caracas și strategia sa economică falimentară au făcut, în 2018, cel puțin 24.000 de victime în rândul venezuelenilor, confruntați cu ceea ce este considerată a fi cea mai gravă criză umanitară din istoria Americilor. Președintele socialist, Nicolas Maduro, se menține la putere cu sprijinul grupărilor teroriste.   

 

Cu ajutorul Cubei, Rusiei, Chinei, Iranului și al unor grupări teroriste, dictatorul venezuelean Nicolas Maduro a provocat „cea mai gravă criză umanitară din istoria Americilor”, a declarat directorul executiv al Fundației pentru Drepturile Omului  din Cuba (FHRC), Antonio Blanco, citat de site-ul „Breitbart”. „Dacă va continua în același mod, această criză va deveni una dintre cele mai grave din istoria omenirii”, a adăugat el. Condițiile de securitate, politice și umanitare din Venezuela, care se deteriorează pe zi ce trece, sunt comparabile cu cele din Siria, țară devastată de război, susține Blanco. „Insecuritatea cetățenilor,  care se adaugă represiunii politice, a dus la peste 24.000 de morți violente în Venezuela, în 2018, fără a pune la socoteală miile de decese provocate de malnutriție și lipsa de medicamente, într-un bilanț comparabil cu totalul victimelor înregistrate în aceeași perioadă în Afganistan, Siria și Irak. Iar exodul de trei milioane de oameni este echivalent cu cel al refugiaților din Siria”, arată un raport al FHRC. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, anunța, la sfârșitul lui 2018, că 20.000 de oameni au fost uciși, anul trecut, în războiul civil din Siria.  Analiști citați de „Breitbart” anticipează că această criză umanitară care decimează poporul venezuelean ar putea să o eclipseze în curând pe cea din Siria. „Dacă se va permite continuarea acestei situații vom putea trasa paralele înspăimântătore între crizele din Siria și Venezuela, cu mențiunea că legătura dintre Maduro și traficul ilicit de droguri este un potențial factor agravant pentru criza venezueleană (…) Cea de-a doua cea mai mare sursă de venit pentru regimul Maduro, după petrol, este comerțul ilicit, în special traficul ilegal de droguri. Din cauza acestui mod de operare, este foarte greu de imaginat că ei vor renunța la putere pur și simplu”, a afirmat Blanco. El spune că Maduro nu merită nici măcar porecla de „dictator”, deoarece este doar un „traficant de droguri criminal” și nu o oficialitate de stat. În mod asemănător cu situația dictatorului sirian Bashar al-Assad, regimul Maduro se bucură de susținerea Rusiei, Iranului, Chinei, precum și a organizației teroriste proiraniene Hezbollah, considerată de SUA drept una dintre cele mai puternice grupări de trafic de droguri din America Latină. Organizațiile teroriste de stânga Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) și Armata de Eliberare Națională (ELN) , implicate la rândul lor în traficul de droguri, îl sprijină, de asemenea, pe Maduro, mai precizează Blanco.

Colonie cubaneză

Directorul FHRC susține că Havana domină topul amestecului străin în Venezuela, țară devenită „o colonie cubaneză”.  Potrivit lui Blanco, agenții cubanezi sunt infiltrați în toate instituțiile relevante din Venezuela și, din această poziție, colaborează cu Rusia, China, Iran, Hezbollah, FARC și ELN pentru a-l menține la putere pe Maduro. China acționează „pe partea financiară și a colectării de informații” și, în același timp, contribuie decisiv la transportul de păcură din Venezuela în Cuba, încălcând sancțiunile impuse de SUA, mai spune Blanco. În concluzie, directorul FHRC crede că administrația americană nu trebuie să excludă varianta unei intervenții militare în Venezuela, în condițiile în care alianța Havana-Caracas a devenit o amenințare la adresa SUA.

 

Potrivit autorităților americane, majoritatea drogurilor de pe teritoriul SUA provin din America Latină.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri