Viața Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în Epivat, o localitate situată pe coasta Mării Marmara, în apropierea Constantinopolului, dintr-o familie de creștini evlavioși. De mică, a fost înzestrată cu o profundă religiozitate, dorind să-și dedice viața lui Dumnezeu.
După moartea părinților săi, ea a hotărât să renunțe la viața lumească și să se retragă într-o viață de asceză. Parascheva a plecat la Constantinopol, unde a trăit o perioadă de timp în mănăstiri, dedicându-se rugăciunii, postului și ajutorării celor nevoiași. A călătorit și în alte locuri sfinte, unde a întâlnit alți călugări și călugărițe, învățând de la aceștia.
La vârsta de zece ani, ea aude pentru prima dată strigătul dumnezeiesc: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”, și, astfel, alege să își părăsească părinții pentru Hristos și să își petreacă restul vieții în locurile sfinte: își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor, potrivit crestinortodox.ro.
Însă, la vârsta de 20 de ani, un înger îi apare în vis și îi spune că trebuie să se întoarcă în locurile părintești. Potrivit tradiției, Sf. Parascheva revine în Epivat, fără să dezvăluie cuiva cine este, continuând să își trăiască ultimele zile în slujba lui Dumnezeu. Trece la cele sfinte la vârsta de 27 de ani, fiind îngropată ca o străină, aproape de mare.
Cuvioasa Parascheva și minunile
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost recunoscută nu doar pentru viața ei ascetică, ci și pentru minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții și după moarte. Printre cele mai cunoscute minuni se numără:
-
Vindecarea bolnavilor: Se spune că mulți oameni care se rugau cu credință Sfintei Parascheva erau vindecați de diferite boli, de la afecțiuni fizice severe până la suferințe mentale. Aceasta a devenit cunoscută ca ocrotitoare a celor bolnavi și neputincioși.
-
Mângâiere pentru cei în nevoie: Credincioșii care se rugau la moaștele ei simțeau o mare mângâiere spirituală. Mulți au relatat despre experiențe de liniște și pace interioară după ce s-au închinat la racla Sfintei Parascheva.
-
Protecția în fața primejdiilor: Se crede că, în momente de primejdie, cei care invocau numele Sfintei Parascheva erau salvați de situații periculoase. Există multe povești populare care atestă intervențiile sale divine în astfel de momente.
-
Minuni de lumină: O altă minune asociată cu Sfânta Parascheva este apariția unor lumini strălucitoare în jurul mormântului ei, care au fost văzute de cei care veneau să se roage. Aceste fenomene au fost interpretate ca fiind semne ale sfințeniei ei.
În anul 1950, o tânără studentă a fost diagnosticată cu leucemie. Boala tinerei a îngenuncheat întreaga familie, astfel că au căutat sprijin la moaștele Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la raclă, tânăra s-a vindecat în mod miraculos și a putut să-și continue studiile, totul spre bucuria părinților săi..
Moaștele Sfintei Parascheva
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în anul 1641, unde se află și astăzi, la Catedrala Mitropolitană. Ele sunt obiectul unei mari venerații și atrag anual sute de mii de pelerini din întreaga țară și din străinătate. În fiecare an, în perioada sărbătorii Sfintei Parascheva, la Iași are loc un pelerinaj impresionant, unde credincioșii vin să se roage și să ceară ajutorul Sfintei.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt ocrotite printr-un blestem încă de la aducerea acestora la Iaşi, în anul 1641.
Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este acoperit de două rânduri de veşminte, unul permanent, iar celălalt se schimbă în fiecare an. Unul dintre acestea ascunde un blestem legat de domnitorul Vasile Lupu şi Mitropolitului Varlaam.
În fiecare an, pe 14 octombrie, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt schimbate în cadrul unei ceremonii retrânse la care participă doar câţiva preoţi.
Veşmântul care nu se dă jos niciodată are un sigiliu pe care este înscris un blestem al domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam.
Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne o figură emblematică a credinței ortodoxe, simbolizând devotamentul, umilința și puterea rugăciunii. Minunile sale și viața plină de sfințenie continuă să inspire generații de credincioși, oferind un exemplu de trăire creștină autentică. În fiecare an, ea reunește oameni din toate colțurile lumii, dându-le ocazia să experimenteze harul divin și binecuvântarea sa.
"Blestemat să fie cel care va împrăştia Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".
După încheierea sărbătorii, veșmintele sunt date către o mănăstire care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Potrivit tradiţiei, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi trebuie schimbate de cinci ori în decursul unui an. Schimbarea acestora se realizează doar cu o parte din preoţii care slujesc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Ritualul de schimbare a veşmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi se face seara, după ora 22.00.