Jurnalul.ro Cultură Carte Visul american

Visul american

de Maria Coman    |   

Trecem prin perioade complicate şi e bine să ştim cum am ajuns aici şi cine sunt oamenii-cheie ai momentului, ce e important despre ei, de unde provin şi care sunt poveştile lor de viaţă.

Vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui american a arătat românilor o femeie puternică, ce întruchipează ceea ce ştim cu toţii despre visul american. Aşa că vă propun astăzi o carte despre adevărurile fundamentale pe baza cărora a fost construită societatea americană și despre îndelungata strădanie de a discerne care sunt aceste adevăruri și cum este cel mai bine să se acționeze pe baza lor. Fiică de imigranți, Kamala Harris a crescut într-o comunitate din Oakland, California, cu preocupări pentru dreptatea socială. Pasiunea sa pentru justiție a fost evidentă încă din copilărie, iar când a devenit procuror districtual adjunct imediat după absolvirea Dreptului, s-a impus rapid ca unul dintre cei mai inovatori agenți ai schimbării în domeniul aplicării legii din SUA. A fost aleasă în scurt timp procuror districtual în San Francisco, apoi a devenit șefa organelor de aplicare a legii din statul California. Cunoscută ca o susținătoare a clasei de mijloc a înfruntat marile bănci în timpul crizei executărilor silite, obținând un acord istoric pentru familiile salariate din California. A fi inteligent înseamnă a identifica adevărurile care ne pot face să devenim o comunitate mai bună, precum și a susține aceste adevăruri cu toată forța. Acesta a fost crezul care a călăuzit-o pe Kamala Harris spre o carieră de succes ca procuror general al Californiei, ca senator al Statelor Unite și acum ca vicepreședinte al țării, confruntându-se în fiecare rol cu probleme complexe, de la asistența medicală și noua economie la imigrație, securitate națională, criza opioidelor și inegalitatea socială.

De partea cealaltă a conflictului, o carte despre Oamenii lui Vladimir Putin. Interferență în alegerile americane. Sponsorizarea politicii extremiste din Europa. Război în Ucraina. În ultimii ani, Rusia lui Vladimir Putin a dus o campanie concertată de a-și extinde influența și de a submina instituțiile occidentale. Dar cum și de ce s-a întâmplat și cine a orchestrat asta? În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă despre cum Vladimir Putin și un mic grup de kaghebiști din jurul lui au ajuns la putere și și-au jefuit țara. Săpând până în adâncurile operațiunilor Kremlinului lui Putin, Belton accesează jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum i-a înlocuit Putin pe afaceriștii independenți ai epocii Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia Rusiei și sistemul său legal și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și lămuritoare despre revanșa luată de KGB – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de operativi au putut sifona miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei ruse, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate. Mergând de la Moscova la Londra și în Elveția, apoi până în Brighton Beach din Brooklyn și adunând o distribuție de personaje colorate pe măsură, Oamenii lui Putin este povestea completă a modului în care s-au sfârșit speranțele de construire a unei noi Rusii, cu consecințe dramatice pentru locuitorii ei și, din ce în ce mai mult, pentru întreaga lume.

Cine este însă omul care domină Rusia de mai bine de două decenii? Înainte de Vladimir Putin, țara a traversat o perioadă de relaxare și dezvoltare odată cu perestroika lui Mihail Gorbaciov – perioadă despre care unii au afirmat că ar fi primăvara rusă. După prăbușirea regimului sovietic în 1991 și alegerea lui Boris Elțîn ca președinte, a început vara: Rusia avea o economie de piață și spera să joace în continuare un rol important pe scena lumii. Elțîn i-a cedat însă conducerea prim-ministrului său, Vladimir Putin. Cu el, a venit iarna la Kremlin: Putin a redus libertățile democratice și civice, a relaxat controlul asupra serviciilor de securitate și a permis un cult oficial al personalității sale. În paralel, a încercat să reimpună Rusia ca mare putere armată, ordonând anexarea Crimeii și intervenția în războiul civil sirian. Dar, deși este hotărât să-și impună voința nu doar în cercul restrâns al puterii și asupra societății ruse, ci și pe plan mondial, Putin nu are un viitor sigur cât timp țara sa se confruntă cu probleme economice și în relațiile internaționale. Bun cunoscător al Rusiei, Robert Service face un portret al omului care o conduce și ne arată ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri