Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Visul stelar al vrâncenilor s-a scumpit cu peste 300.000 de euro în două luni

Visul stelar al vrâncenilor s-a scumpit cu peste 300.000 de euro în două luni

de Adrian Stoica    |   

Primăria orașului Odobești pregătește o nouă licitație pentru construirea unui observator astronomic înmicuțul oraș cu nouă mii de locuitori.

Cunoscut pentru celebrul vin „Galbena de Odobești”, edilii vor să pună orașul pe harta turismului stelar. După ce la precedenta licitație constructorii nu au fost interesați de visul astrologic al locuitorilor, acum primăria încearcă să-i atragă cu mai mulți bani.

În noiembrie anul trecut, licitația organizată pentru alegerea unui constructor a eșuat pentru că nu s-a primit nicio ofertă. Valoarea licitației era de aproape trei milioane de lei, fără TVA. În numai două luni, costurile proiectului s-au majorat puternic, primăria punând acum la bătaie 4,64 de milioane de lei, fără TVA. Ofertele ar urma să fie deschise pe 3 martie, astfel încât constructorii să se poată apuca cât mai repede de lucru, având în vedere că termenul pentru finalizarea investiției este sfârșitul anului 2023.

Tehnologie de vârf pentru a aduce stele aproape de pământ

Observatorul astronomic care va fi construit la Odobești este unic în România și al patrulea de acest gen din Europa. El ar urma să utilizeze ultima tehnologie disponibilă, rezoluție 8K și ecran 3D. Obiectivul investiției vizează mai multe funcții, respectiv învățământ, cercetare, realizarea de activități educativ-recreative, se arată în anunțul postat de primărie în SEAP. Iar autoritățile promit că va fi cel mai performant observator din România. Clădirea Observatorului Astronomic care va funcționa în orașul Odobești va avea o suprafață de 307 metri pătrați, ea urmând să fie deservită și de o parcare cu 70 de locuri. Proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Axa prioritară. El beneficiază de fonduri în valoare de cinci milioane de euro, realizarea observatorului astronomic fiind integrată într-un proiect mai amplu, care vizează inclusiv construirea unui planetariu.

Potrivit ultimelor date publicate de Direcția pentru politici Fiscale din cadrul Ministerului Dezvoltării, în 2020 orașul Odobești a avut venituri totale de 37,4 milioane de lei, din care doar 16,7 milioane de lei au fost venituri proprii.

Oferta turistică este săracă

Prin construirea observatorului astronomic, autoritățile locale speră să dea un impuls turismului în Odobești. Poziționat pe „Drumul Vinului”, în mijlocul Podgoriei Odobești, orașul,  denumit și „orașul viilor domnești”, nu se poate lăuda acum că este o destinație turistică, nici măcar una de interes local. Una din cele mai cunoscute locații este Crama Beciul Domnesc, construită în secolul XIV și aflată pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO. Chiar dacă în oraș funcționează și un centru de informare turistică, de pe pagina sa de internet „dedicată dezvoltării turismului”, după cum ni se spune, nu am reușit să găsim nicio locație care ar putea să atragă atenția potențialilor turiști.

Focșăneni au rămas cu ochii în soare

Ceva mai la sud de Odobești, și conjudețeni din Focșani își doresc un observator astronomic. Cunoscuți tot pentru vinurile produse aici, cum ar fi celebrul vin de Panciu, edili din Focșani au vrut să introduc orașul în circuitul turistic astrologic încă din 2017, dar până acum nu le-a reușit acest lucru. Primăria dorea să amenajeze un punct de observații astronomice într-una dintre clădirile construite în Grădina Publică din centrul orașului, precum și un astroclub pentru focșăneni pasionați de privitul în stele. Deși au trecut mai bine de patru ani de la anunțarea acestui proiect, el nu s-a mai materializat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri