Jurnalul.ro Ştiri Externe Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor de apărare teritorială

Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor de apărare teritorială

Volodimir Zelenski a schimbat conducerea Forțelor de apărare teritorială, scrie dpa. Ucraina mai controlează circa 10% din regiunea Lugansk, potrivit guvernatorului Serhii Gaidai.

Președintele Ucrainei l-a demis pe comandantul Forţelor de apărare teritorială, Iuri Haluşkin, înlocuindu-l cu general-maiorul Ihor Tanţura. Haluşkin a fost numit comandant al Forţelor de apărare teritorială ale Ucrainei la 1 ianuarie.

Localitățile care nu se află sub controlul trupelor ruse sunt Rubejnoe, Severodoneţk şi Lisiciansk. Forțele ucrainene au respins 17 atacuri rusești în ultimele 24 de ore.  Pe direcţiile Volîn şi Polesie, forţele ruse nu au realizat acţiuni semnificative, se arată în raportul zilnic al Statului major ucrainean.

Totodată, în direcţia Siverski, forţele ruse din regiunile Briansk şi Kursk au întărit controlul asupra unui tronson al frontierei de stat ruse şi încearcă să blocheze unităţi ale armatei ucrainene pentru a nu fi transferate ca rezervă în Donbas.

În direcţia Doneţk, forșele ruse au deschis focul asupra poziţiilor ucrainene. Artileria grea a vizat obiective ale infrastructurii civile în localităţile Dolghenki, Russkie Tişki, Ternovaia şi Petrovka. Cu ajutorul unor drone de tipul Orlan-10, acestea au efectuat recunoaşteri aeriene în zona Izium.
Forţele armate ucrainene au lansat o contraofensivă în direcţia Izium.
În direcţiile Limansk, Bahmuţk şi Kurahovsk forţele ruse îşi continuă ofensiva, iar la Avdeevka au fost nevoite să se retragă pe poziţiile ocupate anterior.
În zona Iujnobujsk, trupele ruse au efectuat tiruri de artilerie şi de mortiere împotriva poziţiilor ucrainene.
Forţele de apărare teritorială ale Ucrainei din oraşul Harkov au ajuns la frontiera de stat a Federaţiei Ruse, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev. Batalionul 227 din cadrul Brigăzii a 217-a a respins forșele ruse.

Forţele ucrainene au raportat că au distrus în ultimele 24 de ore două elicoptere ruseşti, trei tancuri şi şase vehicule blindate de luptă iar rușii au bombardat 23 de aşezări în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugând sau avariind 32 de case.

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski ucraina Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri