Jurnalul.ro Ştiri Locale De Ziua Crucii, nenorocirea a lovit gălățenii: Pompierii intervin pentru evacuarea sinistraților din Pechea

De Ziua Crucii, nenorocirea a lovit gălățenii: Pompierii intervin pentru evacuarea sinistraților din Pechea

de Redacția Jurnalul    |   

Pompierii intervin sâmbătă seara pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, județul Galați, prinși de inundații. Aceștia refuzaseră inițial să își părăsească locuințele.

„Intervenim pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, județul Galați, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenție”, transmite, sâmbătă seara, IGSU.

Oamenii cer să fie evacuați într-o zonă sigură.

Inițial, persoanele în cauză au refuzat să fie evacuate, la momentul la care salvatorii se aflau în zonă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Guvernul scoate de la rezervele de stat containere pentru sinistrații din Galați

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat sâmbătă o hotărâre prin care se propune Guvernului scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare pentru cazare, articole de cazarmament, apă și alimente pentru sinistrații din județul Galați.

Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice produse în județul Galați, a aprobată o hotărâre a CNSU prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale din județul Galați pentru asigurarea condițiilor minime de trai persoanelor afectate de fenomenele hidrometeorologice.

Totodată, a fost abilitat Departamentul pentru Situații de Urgență să solicite Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scoaterea de la rezervele de stat, a unor cantități suplimentare de produse și materiale și/sau a unor noi categorii de produse și materiale, pe baza analizei efectuate la nivelul județului Galați, pentru acordarea ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate.

Citește și: Burduja: Peste 25.000 de case din Galați au rămas fără curent electric în urma inundațiilor

Transportul materialelor și produselor menționate se face cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Apărării Naționale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și, la nevoie, cu mijloace de transport aparținând unor operatori economici specializați contractați de ANRSPS.

Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, este următoarea: ⁠20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU Dâmbovița, 2 ISU Giurgiu, 2 ISU Teleorman, 3 ISU Argeș, 3 ISU Ialomița, 2 ISU Olt ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU Constanța, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov. Alte ⁠7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU Iași, 2 ISU Mureș, 1 ISU Cluj), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău. Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.

De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.

Ajutoarele trimise în județul Galați constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

Numărul utilizatorilor care nu au energie electrică în județul Galați, în ușoară scădere

Echipele de intervenție ale operatorului de distribuție DEER - Muntenia Nord sunt toate mobilizate în zona indundațiilor din Galați. În ultimele ore, au reușit să reconecteze 4 posturi de transformare. Numărul utilizatorilor nealimentați este în ușoară scădere sâmbătă seara.

Ministerul Energiei a anunțat că sâmbătă seara, la ora 21:30, numărul utilizatorilor nealimentați este 24.089, în ușoară scădere față de ultima raportare.

Echipele de intervenție ale operatorului de distribuție (DEER - Muntenia Nord) sunt toate mobilizate în zona indundațiilor din Galați. În ultimele ore, au reușit să reconecteze 4 posturi de transformare.

„Intervențiile în teren se fac în condiții deosebit de grele, iar mai multe linii au fost retrase la solicitarea autorităților, tocmai pentru a proteja populația. În total, 13 LEA 20kV sunt indisponibile. Ne-am coordonat pe parcursul zilei cu MAI-Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care ne-a pus la dispoziție un utilaj special, o autoutilitară 8x8, relocată din zona Brăila, pentru a putea ajunge mai rapid în zona Pechea, la stația de transformare afectată de inundații”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Reprezentanții Ministerului Energiei se aașteaptă ca în cursul nopții și duminică să se poată reconecta la energie electrică un număr semnificativ de gospodării.

Localitățile afectate sunt: Bujoru (parțial), Băneasa, Moscu, Lunca Jorăști, PTA SMA Drăgușeni, Cuza Vodă , Slobozia Conachi (parțial), Izvoarele, Slobozia Conachi, Berești (parțial), Pleșa, Vinderei Obîrșeni (Vaslui), Cavadinești (parțial), Grăpeni, Vădeni, Berești (integral), Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndrești, Cudalbi, Grivița, Corod, Brătulești, Blînzi, Piscu, Vameș, Suceveni, Măstăcani, Chiraftei, Drăculești.

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență, transmite, sâmbătă seara, Executivul.

Până în prezent au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile fiind in dialog cu alți 14 locuitori din comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură.

Pentru cazarea populației evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.

Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.

Potrivit Guvernului, în localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației – au fost implicați în acțiunile de salvare și de ajutorare în cele 22 de localități afectate din județul Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui).

Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați.

Reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluții alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate.

Guvernul mai anunță că în momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și soluțiile pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului.

„Suntem solidari cu oamenii a căror muncă de o viață este distrusă de inundații și îi vom ajuta pentru a-și reface locuințele și gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieți. Le mulțumesc salvatorilor și tuturor celor care au intervenit pentru a-și ajuta semenii”, a afirmat șeful Executivului.

La Comandamentul pentru Situații de Urgență, la Galați, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar ministrul Mediului, Mircea Fechet, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, autorități locale din județul Galați.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri