x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto 5 aspecte-cheie în alegerea anvelopelor potrivite 

5 aspecte-cheie în alegerea anvelopelor potrivite 

25 Iul 2024   •   10:26
5 aspecte-cheie în alegerea anvelopelor potrivite 
Sursa foto: Shutterstock

Cum alegi anvelopele potrivite, în situația în care există o mulțime de producători și o serie largă de caracteristici tehnice? Printr-o bună informare și cunoaștere a celor cinci aspecte-cheie pe care ți le dezvăluim imediat. 

  1. Mașina pe care o ai 

În alegerea anvelopelor potrivite contează, în primul rând, tipul de mașină pe care o conduci. 

În talonul mașinii tale, în cartea tehnică sau pe eticheta situată, cel mai adesea, pe ușa șoferului, vei afla ce dimensiuni de anvelope ai voie să folosești pentru a circula legal pe drumurile publice. 

Cu aceste date esențiale, vei putea găsit setul de anvelope care se potrivește întocmai cerințelor impuse de producător și validate de RAR la omologarea mașinii. Poți avea inclusiv două dimensiuni de anvelope permise pentru utilizare. 

Cu alte cuvinte, vei afla lățimea, înălțimea, diametrul și chiar indicele de sarcină și viteză. Cu aceste informații legate de dimensiune și alte caracteristici esențiale îți vei putea comanda anvelopele dorite. Ele diferă în funcție de mașină. De exemplu, un SUV va avea anvelope diferite față de un sedan. 

  1. Modul în care obișnuiești să conduci

Stilul de condus este foarte important în alegerea anvelopelor mașinii. 

De exemplu, dacă obișnuiești să conduci sportiv, există anvelope care au o aderență bună pe viraje sau care suportă viteze mari de deplasare. Totuși, ține cont că uzura se formează mult mai repede, așadar le vei înlocui mai des decât în mod obișnuit. 

Pe de altă parte, poți fi un șofer care conduce prudent și preferă, îndeosebi, confortul la rulare. În acest sens, vei găsi anvelope care au un nivel minim de decibeli, atunci când rulezi peste o anumită viteză.

  1. Condițiile meteorologice existente

Dincolo de obligațiile legale de a-ți echipa mașina cu anvelope de iarnă atunci când este necesar, condițiile meteorologice sunt un criteriu esențial de care trebuie să ții cont. 

Așa cum bine știm, există trei tipuri generale de anvelope, de vară, de iarnă și all season, la care se mai adaugă un tip special, și anume anvelopele off-road. 

De exemplu, dacă locuiești într-o zonă montană, cu ierni lungi și temperaturi negative, îți indică din start faptul că ai nevoie de anvelope de iarnă pe mașina ta. 

Totodată, dacă locuiești într-o zonă cu ierni blânde și nu efectuezi foarte mulți kilometri într-un an, poți lua în calcul anvelope all season 195 65 r15 sau alte dimensiuni potrivite pentru tipul tău de mașină. Ai în vedere ca acestea să aibă inscripționate simbolul M+S (Mud & Snow). 

  1. Tipul de suprafață pe care conduci 

Anvelopele sunt fabricate pentru a face față diferitelor suprafețe, de la conducerea pe drumuri asfaltate, până la drumuri off-road. 

Prin urmare, dacă ai un SUV și practici destul de des drumuri off-road, orientează-te către anvelope care prezintă marcajul  M+T (Mud Terrain) sau A+T (All Terrain). Acest tip de anvelope speciale îți vor asigura aderența necesară pe drumuri de macadam, uscate, noroioase sau înzăpezite. 

Dacă conduci urban și extraurban, exclusiv pe drumuri asfaltate, vei găsi numeroase variante de anvelope de la producători mici, medii și mari. 

  1. Bugetul pe care îl ai la dispoziție

Am lăsat la final bugetul de achiziție, care contează în stabilirea producătorului de anvelope. 

În principiu, mărcile premium vor avea prețuri de achiziție mai ridicate. Totuși, caută oferte promoționale, respectiv cumpără anvelope când poate cererea este mai mică. Ideal ar fi să fii în situația în care nu ai nevoie urgentă de ele, respectiv poți studia puțin evoluția prețurilor. 

Altfel spus, sfatul nostru este să nu faci economie, ci să găsești acele anvelope potrivite la un raport calitate-preț satisfăcător. Pentru a reuși să faci asta, ține cont de toate detaliile regăsite deja mai sus. 

Concluzia este că alegerea anvelopelor nu ar trebui să fie o problemă, ci mai degrabă o analiză corectă a aspectelor-cheie care contează pentru a fi mulțumit atât de calitatea lor, cât și de prețul de achiziție. 

 

×