Dacă tocmai ai obținut jobul de vis sau ți-ai dat seama că închirierea unei mașini ori utilizarea transportului public nu mai reprezintă o opțiune când dorești să călătorești pe distanțe mari, este timpul să studiezi piața auto. Oricare ar fi motivația ta principală, nu pierde din vedere faptul că achiziționarea unei mașini este o investiție majoră, deoarece, pe lângă valoarea plătită inițial, trebuie să iei în calcul și costurile de întreținere. Cum prețul mașinilor noi este în creștere, poate e de preferat să iei în considerare achiziționarea unui vehicul second-hand, care poate fi o investiție mai inteligentă pe termen lung.
Există anumiți factori la care să fii atent când achiziționezi un automobil la mâna a doua, așa că, dacă ești pregătit pentru acest pas important din viața ta, poți lua în considerare următoarea listă pentru a te asigura că experiența ta de vânătoare de mașini merge bine și că vei obține autovehiculul potrivit ție:
Starea motorului
Atunci când ești în căutarea unui autoturism, cel mai important factor de luat în calcul este motorul. Pornind automobilul și ascultându-l, îți poți da seama dacă acesta este în stare bună. Încearcă și un test drive, dacă vrei să ai mai multă siguranță în legătură cu starea motorului. Totodată, pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie, este recomandat să mergi la un service auto pentru ca un mecanic profesionist să facă verificările necesare. Reține că orice problemă cu motorul va duce la costuri substanțiale de reparație. În plus, în funcție de starea în care se află autovehiculul, poți negocia mai ușor prețul pe care să îl plătești.
Nivelul de uzură a anvelopelor
Anvelopele dezvăluie multe despre starea mașinii. Nu îți fie teamă să-ți murdărești mâinile: freacă palma peste anvelope pentru a verifica dacă există denivelări. Dacă sunt în stare necorespunzătoare, poți fie să omiți această posibilă achiziție, fie să exploatezi acest fapt pentru a reduce prețul automobilului.
Un alt aspect de luat în considerare, care ar putea să te ajute să obții un preț mai bun, este cu ce tip de anvelope este dotată mașina. Dacă sunt anvelope all season, vei putea circula fără probleme atât în anotimpurile calde, cât și în cele reci. Însă, dacă achiziționezi mașina cu un singur set de anvelope auto (fie de vară, fie de iarnă), vei fi supus unor cheltuieli suplimentare în sezonul viitor.
Starea tabloului de bord și a transmisiei
Un alt aspect tehnic de examinat este felul în care se prezintă mașina în interior. Așează-te pe scaunul șoferului și verifică bordul mașinii pentru kilometraj și orice lumini de avertizare. Nu uita să pornești mașina și să o lași în funcțiune în timp ce o inspectezi. Dacă martorii din bord se aprind fără un motiv evident, de obicei nu este o idee bună să achiziționezi o astfel de mașină.
Dacă ești interesat de o mașină cu transmisie manuală, examinează ambreiajul, deoarece un ambreiaj de proastă calitate implică cheltuieli suplimentare pentru înlocuirea și repararea acestuia.
Dacă nu ești sigur cum să testezi ambreiajul, așază-te pe scaunul șoferului și încearcă duritatea pedalei: dacă o poți apăsa cu ușurință și se simte moale, probabil că este uzată. Este, de asemenea, un semn rău dacă pare grea și inflexibilă. Acordă o atenție deosebită oricăror sunete sau mirosuri.
Trebuie remarcat faptul că nu toate vehiculele au un ambreiaj ferm. Unii producători îl construiesc mai lejer, în timp ce alții îi oferă mai multă rigiditate.
Verifică și cutia de viteze: dacă este o mașină cu transmisie automată, analizează existența angajărilor întârziate sau schimbărilor dificile.
Achiziționarea unui automobil second-hand poate fi dificilă, întrucât nu știi niciodată dacă vehiculul a fost bine întreținut și există riscul să fii păcălit. Șansele să descoperi o mașină fantastică, potrivită nevoilor tale și cu un preț rezonabil, sunt, de asemenea, foarte mari. Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi pe detalii.
Sursă foto: Freepik