x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Atenție șoferi! RAR Auto Pass, un nou document necesar pentru vânzarea mașinilor second-hand

Atenție șoferi! RAR Auto Pass, un nou document necesar pentru vânzarea mașinilor second-hand

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   14:45
Atenție șoferi! RAR Auto Pass, un nou document necesar pentru vânzarea mașinilor second-hand

Mașinile second-hand trebuie să dețină un document special pentru a putea fi vândute.

RAR Auto Pass, primul pas spre oprirea "maşinilor traficate". Maşinile la mâna a doua nu vor mai putea fi vândute fără acest act

Este vorba despre un aviz obligatoriu de la RAR care ajută piața auto să scape de autovehiculele cu probleme sau traficate. 

Astfel că mașinile rulate nu vor mai putea fi vândute făcă RAR Auto Pass, potrivit unui proiect de lege. Autoritatea va aduna datele de la verificările ITP iar service-urile auto sunt obligate să transmită informații despre mașini, respectiv număul de kilometri, implicarea autovehiculului într-un accident rutier, reparațiile efectuate, scrie Promotor.

Titi Aur a confirmat la DC Conducem că noua măsură este benefică.

"Da, ar fi o măsură bună, pentru că sunt foarte multe maşini traficate. Maşină traficată înseamnă, o dată, kilometrajul dat înapoi. Dacă s-ar face această urmărire a kilometrajului şi s-ar da acel certificat ai avea o garanţie în plus că nu a fost dat înapoi.

Mai vorbim despre acele maşini făcute din bucăţi. Adică se aduce de afară, de obicei, o maşină lovită grav în faţă şi o maşină, acelaşi model, lovită grav în spate iar din două maşini se face una. Asta înseamnă, de multe ori, reparaţii neconforme iar maşina nu mai e atât de sigură. O maşină care a fost cotată cu 4 sau 5 stele ca şi siguranţă în caz de impact (lateral, faţă, spate) nu mai are acelaşi grad de siguranţă pentru că nu se respectă procedurile tehnice ca sudura, asamblarea, iar piesele sunt, practic, improvizate şi când te uiti pe exterior... nu vezi.

A treia variantă: o maşină, după un accident, ar trebui să fie analizată de nişte specialişti care să spună dacă maşina intră la casare sau se poate repara. Dar, dacă se repară, să se facă în anumite condiţii dintr-o listă obligatorie, şi aici mă refer la cazul când un accident avariază partea de structură de rezistenţă" a explicat Titi Aur.

RAR Auto Pass va fi un certificat emis de Registrul Auto Român care va conține informații despre mașina second hand scoasă la vânzare. Se obține printr-o cerere depusă de proprietar la RAR, trebuie achitată o taxă și are valabilitate de 60 de zile. Actul este valabil pentru o singură înmatriculare a unei mașini la mâna a doua. 

 

×