x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce trebuie să știe șoferii. Când trebuie echipate mașinile cu anvelope de iarnă

Ce trebuie să știe șoferii. Când trebuie echipate mașinile cu anvelope de iarnă

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2024   •   15:15
Ce trebuie să știe șoferii. Când trebuie echipate mașinile cu anvelope de iarnă

Schimbarea cauciucurilor mașinii reprezintă o bătaie de cap pentru șoferi.

Achiziționarea a două rânduri de cauciucuri - iarnă și vară - și plata unei taxe anuale la o firmă pentru depozitarea lor reprezintă o cheltuială în plus pentru conducătorii auto.

Ceea ce trebuie să știe aceștia, este că legislația nu prevede o dată limită până la care se schimbă cauciucurile, acest lucru fiind condiționat de starea vremii. 

Important este ca șoferii să știe că legea prevede ca mașinile care circulă pe drumurile publice din țara noastră să fie echipate cu anvelope de iarnă atunci când este gheață pe carosabil, zăpadă ori polei. Prin urmare, nu există o dată oficială până la care șoferii sunt nevoiți să schimbe anvelopele.

Cel mai bine este ca aceștia să echipeze mașinile cu anvelope de iarnă dacă temperatura scade sub 7 grade Celsius. Astfel s-ar putea evita aglomerația de la vulcanizări când cad primii fulgi de zăpadă. 

Întrucât iernile din ultimii ani au fost mai blânde și pentru a face economii, tot mai mulți conducători auto aleg anvelope all-season. Pentru a evita însă amenzile, acestea ar trebui acoperite cu lanțuri pe drumurile cu zăpadă. 

Totodată, specialiștii recomandă ca anvelopele all-season să fie înlocuite la 3 ani, în timp ce perechile de cauciucuri vară - iarnă pot fi folosite circa 5 ani.

Șoferii care nu au mașina echipată de iarnă pot fi sancționați cu până la 20 de puncte și până la 2.900 de lei amendă, potrivit RAR.
 

×
Subiecte în articol: cauciucuri iarna soferi anvelope iarna