x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Mituri și idei preconcepute legate de mașinile electrice

Mituri și idei preconcepute legate de mașinile electrice

22 Dec 2022   •   12:51
Mituri și idei preconcepute legate de mașinile electrice

Te tentează ideea de a-ți cumpăra o mașină electrică, însă nu știi dacă aceasta ar fi o variantă potrivită pentru tine? Deși mașinile electrice reprezintă viitorul condusului, există încă prejudecăți cu privire la modul de funcționare și utilitatea lor. Suntem oameni și e firesc ca tot ce e nou să ne trezească dubii și îngrijorare, însă odată ce trecem de ideile preconcepute, ne putem bucura cu adevărat de viață. Descoperă în continuare care sunt principalele mituri legate de automobilele electrice și care e adevărul din spatele lor.

Mit: mașina electrică nu poate parcurge drumuri lungi

Primele mașini electrice aveau, într-adevăr, o autonomie redusă, ceea ce le făcea să fie potrivite doar pentru drumurile scurte din oraș. Între timp, lucrurile s-au schimbat, tehnologia a evoluat, iar un automobil electric poate parcurge sute de kilometri. De exemplu, știai că o mașină Corsa-e nouă are o autonomie de 352 km fără reîncărcare? Autonomia poate fi influențată de viteză, stil de conducere sau utilizarea încălzirii, aspecte ce pot fi controlate odată ce te obișnuiești cu mașina.

 

Pe lângă faptul că poți alege un automobil electric cu autonomie ridicată, e bine de știut că stațiile de încărcare electrică s-au înmulțit în ultimii ani și în țara noastră. Astfel, îți poți planifica traseul astfel încât să încarci atunci când ajungi în zone cu stații de alimentare.

 

Dacă totuși simți că nu vrei să depinzi doar de electricitate, poți opta pentru o mașină hibrid, care să îți ofere flexibilitatea necesară. Un plug-in hybrid combină motorul termic cu cel electric, pentru ca tu să poți alege modul de condus potrivit nevoilor tale de mobilitate.

Mit: încărcarea mașinii electrice durează foarte mult

Când călătorești, îți dorești să ajungi la destinație în timp util, ceea ce înseamnă că nu vrei să-ți faci griji cu privire la durata alimentării. Din fericire, încărcarea electrică nu durează ore în șir, așa cum poate ai crezut până acum, ci este un proces simplu și, în majoritatea cazurilor, rapid.

 

La stațiile publice de încărcare rapidă, poți alimenta bateria mașinii tale până la 80% în doar 30 de minute. În plus, există diferite opțiuni pentru încărcarea automobilului la domiciliu, astfel încât să pornești întotdeauna la drum cu bateria plină.

Mit: mașinile electrice sunt costisitoare

Persoanele care sunt reticente când vine vorba de mașini electrice se gândesc de obicei la costurile presupuse de acestea. Totuși, adevărul este că automobilele electrice beneficiază de costuri totale de exploatare reduse, datorită subvențiilor acordate de guvern, precum și de costuri de service mai mici. Subvențiile acoperă inclusiv achiziționarea stațiilor de încărcare pentru perete, ce pot fi folosite la domiciliu.

 

Achiziția unui automobil electric nu este prin urmare o investiție extravagantă, pentru că îți oferă posibilitatea de a conduce un automobil modern și sustenabil, iar costurile sunt amortizate pe termen lung. De asemenea, merită amintit faptul că dacă optezi pentru un plug-in hybrid, poți alimenta în funcție de prețurile fiecărui tip de combustibil, astfel încât să alegi varianta cea mai convenabilă.

Mit: mașinile electrice se defectează ușor

Acest mit este alimentat de cunoașterea insuficientă a componentelor unei mașini electrice. Automobilele electrice nu sunt fragile, ci dimpotrivă, se defectează mai rar decât mașinile pe benzină și motorină, având mai puține părți mobile. Totodată, un automobil electric necesită mai puțină întreținere, iar sistemul de frânare este mai rezistent, datorită frânării regenerative.

 

În termen de costuri de reparație, bateriile mașinilor electrice reprezintă cea mai mare investiție, însă specialiștii prevăd o scădere a prețurilor în anii următori, pe fondul creșterii producției. Producătorii oferă și în prezent garanții extinse - de exemplu, autovehiculele electrice Opel au o garanție pentru baterie de 8 ani sau 160.000 km.

Mit: călătoria într-o mașină electrică nu se simte la fel de plăcut ca în mașina clasică

Unele persoane consideră că nu există nimic mai plăcut ca sunetul motorului pe benzină sau motorină și că automobilele electrice răpesc astfel plăcerea condusului. Nimic mai fals, pentru că drumurile într-o mașină electrică sunt de fapt foarte line și silențioase, ceea ce contribuie la o experiență îmbunătățită în traficul de zi cu zi.

 

Imaginează-ți momentele în care mergi la birou, la școala celor mici sau la cumpărături. Cum ar fi ca acele momente să fie mai relaxante și să îți ofere o stare de liniște și pace? Atunci când te vei așeza la volanul noii tale mașini electrice vei înțelege exact sentimentul și te vei bucura de alegerea făcută.

 

Automobilele electrice sunt un pas important în direcția unui mediu mai puțin poluat, eliminând emisiile de carbon care afectează nu doar planeta, ci și sănătatea noastră. În plus, datorită faptului că tot mai multe state pun accent pe utilizarea energiei regenerabile, electricitatea devine o alternativă sustenabilă la folosirea altor forme de combustibili.

 

Acum, după ce ai parcurs miturile de mai sus și ai aflat adevărul din spatele lor, cu siguranță îți va fi mai ușor să iei o decizie când vine vorba de achiziția viitoarei tale mașini.

 

×