x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piața imobiliară intră în criză pe nișa de locuințe cu patru camere. Ritmul de creştere s-a temperat

Piața imobiliară intră în criză pe nișa de locuințe cu patru camere. Ritmul de creştere s-a temperat

de Redacția Jurnalul    |    05 Sep 2023   •   21:56
Piața imobiliară intră în criză pe nișa de locuințe cu patru camere. Ritmul de creştere s-a temperat

Apartamentele cu patru camere au devenit tot mai rare în noile proiecte rezidenţiale, pe fondul bugetelor mai reduse şi al precauţiei cumpărătorilor, scrie Ziarul Financiar.

Locuinţele cu patru camere au crescut ca număr de livrări cu 7% în 2022 faţă 2021, un ritm semnificativ mai redus faţă de avansul de 23% din anul precedent, conform calculelor făcute pe baza datelor centralizate de ZF de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Astfel, în cursul anului trecut au fost finalizate circa 15.300 de locuinţe cu patru camere, faţă de 14.186 în 2021.

Din totalul livrărilor de locuinţe, care a fost anul trecut de 73.338, apartamentele cu patru camere se menţin la o pondere de 21%, similar cu anul trecut.

Acesta este cel mai mare nivel istoric al livrărilor de locuinţe cu patru camere, niciodată până acum nemaifiind atins pragul de 15.000.

Totuşi, ritmul de creştere s-a redus simţitor, de la 23% la 7%, fapt care se vede şi în ofertele dezvoltatorilor. Apartamentele cu patru camere au devenit astfel tot mai rare în noile proiecte rezidenţiale, pe fondul bugetelor mai reduse şi al precauţiei cumpărătorilor, care se tem de eventuale costuri ridicate cu întreţinerea şi chiar cu amenajarea. Motivele sunt legate direct de cererea clienţilor care nu mai caută apartamente de patru camere, nu pentru că nu şi-ar dori mai mult spaţiu, ci pentru că o suprafaţă mai mare induce şi o cheltuială mai mare - incluzând preţul apartamentului, întreţinerea lunară, bugetul de amenajare şi mobilare, după cum explica recent un dezvoltator imobiliar. Un apartament de patru camere devine astfel inaccesibil pentru cei mai mulţi dintre clienţii cu venituri medii.

În aceste condiţii, apartamente cu patru camere se mai pot găsi doar în blocurile vechi. Oferta pentru patru camere este limitată de mai mulţi ani, o tendinţă venită din structura cererii, generată, la rândul ei, de preţurile ridicate, remarcă şi consultanţii imobiliari.

În ceea ce priveşte celelalte categorii de locuinţe, se remarcă un record şi în rândul garsonierelor, care au trecut pentru prima dată de 7.000 de livrări, după o creştere de 1% faţă de anul precedent. Numărul de locuinţe cu trei camere a crescut cu 6%, până aproape de 19.000, iar cel al locuinţelor noi cu cinci camere a trecut de 10.000, fără ca acesta să fie însă un record.

Singura scădere în livrări se vede la locuinţele noi cu două camere, al căror total a ajuns la 22.120, adică minus 2% faţă de anul anterior. Acesta este al doilea an consecutiv în care se vede o scădere în livrările de locuinţe cu două camere.

„Este discutabilă statistica în funcţie de configuraţia locuinţelor, pentru că, de multe ori, ceea ce este catalogat ca apartament cu două camere, reprezintă de fapt un hol mai mare în care se intră direct din exterior plus un dormitor. Este greu de considerat o astfel de locuinţă ca având două camere, mai ales că şi suprafeţele nu depăşesc de multe ori 44-48 de metri pătraţi. Totuşi, în acest moment, cel puţin în zona Cluj-Napoca, apartamentele cu două camere sunt în continuare cele mai căutate de clienţi. Oamenii îşi doresc apartamente cu trei camere, dar tind către două până la urmă", spune Paul Rusu, specialist în domeniul imobiliar, cu experienţă pe piaţa din Cluj.

Piaţa rezidenţială din România a înregistrat un nou record în 2022 în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, depăşind pragul de 73.000 de noi case şi apartamente finalizate. Faţă de anul precedent, creşterea este de 2%, anul 2022 încheindu-se cu un stoc de 73.338 de locuinţe noi, adică mai multe cu 1.933 faţă de anul precedent. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: locuinţe tendinte