x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Programul 'Prima Casă'. Plafonul de garanţii a fost suplimentat

Programul 'Prima Casă'. Plafonul de garanţii a fost suplimentat

18 Mai 2016   •   11:09
Programul 'Prima Casă'. Plafonul de garanţii a fost suplimentat
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Plafonul de garanţii pentru 2016 destinat Programului "Prima Casă" a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.


Conform sursei citate, măsura Guvernului răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica volumelor garantate în cadrul acestuia şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată.

Totodată, Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului "Prima Casă", în scopul responsabilizării instituţiilor finanţatoare participante. Astfel, finanţatorii eligibili participanţi în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situaţii care să conducă la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare, se arată în comunicat.

Potrivit Guvernului, de la iniţierea Programului "Prima Casă" în 2009 până la 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.

Executivul precizează că pe parcursul dezbaterii iniţiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea 77/2016, în primele patru luni ale acestui an a crescut cererea pentru acordarea de garanţii în cadrul programului. Astfel, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei, în timp ce în perioada similară a anilor 2015 şi 2014 au fost acordate garanţii în valoare de circa 668 de milioane de lei şi respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016, se spune în comunicat.

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa strategia pe termen mediu privind derularea Programului "Prima Casă", astfel încât acesta să nu producă distorsiuni asupra pieţei, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES

×