x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Americanii investighează Standard&Poor's pentru ipotecile falimentare cu AAA de dinaintea crizei

Americanii investighează Standard&Poor's pentru ipotecile falimentare cu AAA de dinaintea crizei

de Daniel Ionaşcu    |    18 Aug 2011   •   10:25

Departamentul American al Justitiei investigheaza daca agentia de evaluare Standard & Poor's a dat ratinguri nepotrivite pentru zeci de produse financiare garantate ipotecare in anii dinaintea crizei, scrie New York Times, care citeaza surse apropiate anchetei.

Investigatia a inceput inainte ca S&P, o unitate a McGraw-Hill, a retrogradat ratingul datoriei SUA pe termen lung de la AAA la AA+. In cadrul investigatiei, anchetatorii au intrebat despre cazuri in care analistii S&P ar fi vrut sa anunte ratinguri mai slabe obligatiunilor garantate ipotecar, dar verdictul lor a fost schimbat de manageri.

Nu este inca foarte clar daca investigatia are in centru doar S&P sau sunt implicate si celelalte doua mari agentii, Moody's sI Fitch Rating.

Ed Sweeney, un purtator de cuvant al S&P, a declarat intr-un raspuns trimis prin email ca firma a primit mai multe solicitari in ultimii ani de la diverse agentii guvernamentale sI coopereaza cu acestea.

In ciuda revoltei generale impotriva esecurilor agentiior de evalauare inanintea crizei financiare, investitorii inca se bazeaza foarte mult pe ratingurile date de cele trei mari agentii pentru achizitiile de titluri de stat sau obligatiuni corporatiste, ca sI pentru produsele financiare complexe.

Companiile sI unele state platesc agentiile pentru a primi ratinguri. SUA, in schimb, nu plateste.

Timp de zeci de ani guvernul a dat reguli potrivit carora bancile, asiguratorii, fondurile mutuale sI altii trebuie sa se bazeze pe calificativele agentiilor pentru investitii, ceea ce a marit puterea agentiilor.

Dupa decizia de retrogradare a datoriei SUA, S&P a intrat in colimatorul oficialilor americani. Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea care reglementeaza pietele financiare din SUA, a inceput sI ea sa cerceteze daca S&P si-a folosit bine propriile reguli astfel incat sa se ajunga la scaderea ratingului.

Anumite comitete din Congres vor incepe si ele discutii despre reforma industriei agentiilor de ratinguri. SEC a licentiat 10 companii, dar doar trei sunt foarte importate: Standard&Poor's, Moody's sI Fitch.

Agentiile au foarte multe "bube' dinaintea crizei, dand calificative pozitive pentru Enron, Lehman Brothers, AIG sau unor produs "toxice' create de Goldman Sachs.

×