x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 270 de milioane euro, bani negri

270 de milioane euro, bani negri

12 Aug 2004   •   00:00

Ungaria si Turcia reprezinta principalele tari din care provin cele mai mari sume de bani ilicite care au ajuns in Romania.

CATALIN BUDESCU

Daca din Ungaria au provenit 16,7 milioane de euro, Turcia tine si ea aproape cu 16,4 milioane de euro, procentual reprezentand 29% si respectiv 28% din totalul sumelor de bani negri din acest an. Clasamentul intocmit de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) mai cuprinde tari de provenienta a sumelor ilicite intrate in tara: Elvetia, cu 7,2 milioane de euro, SUA, cu 7,1 milioane de euro, Germania, cu 3,6 milioane de euro, precum si alte state, dar din care sumele provenite nu sunt semnificative. In total, de la inceputul anului si pana acum, sumele apreciate a fi reciclate si introduse in tara se ridica la aproape 60 milioane de euro.

TURCII SI IRAKIENII. Daca romanii reprezinta jumatate din persoanele suspecte de savarsirea infractiunilor de spalare de bani irakienii si chinezii vin puternic din spate. Numarul persoanelor suspecte care ar fi spalat bani in Romania se ridica, de la inceptul acestui an, la 873.

BANI PLECATI. In decursul anului acesta au iesit ilegal din Romania 210,5 milioane de euro. Cele mai importante sume care au "plecat" din tara noastra, au fost 43, 6 milioane de euro - bani transferati in China, 19,1 milioane de euro in Turcia si 17,5 milioane euro in Egipt.

BANCA AMENDATA

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a demarat, zilele trecute, pentru prima data, o verificare de specialitate la mai multe sucursale ale unei bancii comerciale importante din Romania. Controalele efectuate au avut la baza o nota de raport a Bancii Nationale a Romaniei, din care rezulta ca respectiva banca nu s-a conformat pe o perioada lunga de timp obligatiei de raportare catre Oficiu a tranzactiilor suspecte de spalare de bani, mai mari de 10.000 de euro. Controalele au adus pentru banca in cauza amenzi de peste 100 milioane de lei.
×
Subiecte în articol: economic milioane bani