x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 32 de firme romăneşti in topul celor mai mari 500 de companii din CEE

32 de firme romăneşti in topul celor mai mari 500 de companii din CEE

de Jurnalul National    |    12 Sep 2007   •   00:00

 Ptrivit unui studiu realizat de Deloitte Central Europe, impreună cu divizia din Romănia, un număr de 32 de firme romăneşti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est (CEE), cel mai avansat loc fiind ocupat de Petrom, plasat pe poziţia 12,


Topul este dominat de companiile din domeniul energiei şi resurselor, pe prima poziţie fiind grupul polonez PKN Orlen, urmat de Mol Ungaria, Skoda Auto Cehia, NJSC Naftogaz Ucraina, CEZ Cehia, Volkswagen Slovacia, Audi Ungaria, Nokia Ungaria şi TP Polonia.


Dintre companiile romăneşti, cea mai avansată poziţie este ocupată de Petrom SA, respectiv locul 12 in top 500, alte şase firme figurănd printre primele 100 companii central şi est-europene. Mittal Steel Galaţi se află pe locul 63, Electrica pe 67, Dacia pe 69, Metro Romănia pe 72, Rompetrol Rafinare pe locul 73, iar Petrotel Lukoil ocupă poziţia 100 in clasamentul primele 500 de companii din Europa Centrală şi de Est.

"După aderarea la Uniunea Europeană, investitorii au inceput să aleagă Romănia pentru a-şi dezvolta afacerile intrucăt piaţa are un potenţial şi o rată de absorbţie ridicată şi este in curs de maturizare. Această creştere economică trebuie susţinută in perioada următoare prin investiţii in creşterea productivităţii angajaţilor şi in refacerea vechilor linii de producţie", a declarat, intr-un comunicat, preşedintele Deloitte Romănia, George Toma Mucibabici.

Potrivit reprezentantului Deloitte, Romănia are nevoie şi de asigurarea unui cadru legal stabil, atragerea unor noi fonduri de investiţii şi a unor branduri internaţionale şi să minimizeze deficitul comercial extern.

Printre celelealte companii romăneşti prezente in top se află Lukoil (137), Distrigaz Sud (157), Romtelecom (163), Romgaz (165) şi Interbrands (199).

Raportat la diferitele industrii, studiul arată că trei bănci romăneşti să află intre primele 50 de instituţii de profil europene. Astfel, BCR se află pe locul 10, BRD pe 18 şi Raiffeisen Bank Romănia se plasează pe locul 43.

Potrivit Deloitte, sectorul bancar din Romănia a inregistrat o creştere importantă in ultimii ani datorită privatizării majorităţii băncilor.

"Grupul Erste a preluat BCR, BRD a devenit Societe Generale, iar Raiffeisen Bank a achiziţionat Banca Agricola cănd aceasta se afla in pragul falimentului. La ora actuală, aceste trei bănci, aflate in top 50 Europa Centrală şi de Est deţin impreună peste jumătate din piaţa bancară", se arată in comunicatul firmei de consultanţă.

Deloitte estimează că in următoarea perioadă, piaţa bancară romănească va avea o evoluţie pozitivă, odată cu intrarea unor noi jucători şi extinderea reţelelor companiilor deja existente.

"Ţinănd cont de potenţialul de dezvoltare al pieţei romăneşti in zona Europei centrale şi de est, este foarte posibil ca cele trei bănci romăneşti să avanseze in Top 50", a apreciat George Toma Mucibabici.


In sectorul de producţie, topul este dominat de industria auto. In ceea ce priveşte companiile romăneşti, Mittal Steel Galaţi şi Dacia Group se află foarte aproape de primele zece locuri.

"Există mai multe aspecte care au o influenţă pozitivă asupra sectorului manufacturing in Romănia şi este doar o chestiune de timp pănă vom avea aceste două companii romăneşti in topul celor mai bune 10 din Europa din sectorul de producţie. Printre aceşti factori se numără conformitatea cu standardele ISO pentru furnizori şi constructori de maşini, tendinţa de fabricare a componentelor pe plan local şi de a elimina costurile ridicate şi tendinţa Renault de a aborda nu numai piaţa locală, ci şi pieţele vecine", este de părere directorul Diviziei de Consultanţă Financiară a Deloitte Romănia, Guy Verduystert.


In sectorul telecomunicaţiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria şi Cehia.

Orange Romănia şi Vodafone Romănia se situează pe locurile 9, respectiv 10 in acest top, telecomunicaţiile devenind astfel domeniul cu cea mai buna reprezentare romănească in topul european.

"Avănd cifre de afaceri de peste un miliard de euro la sfărşitul lui 2006, Orange Romănia şi Vodafone devin candidaţi importanţi pentru primele locuri din topul companiilor de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est. In această regiune, Orange se situează pe locul 3 in funcţie de venitul net", se arată in comunicatul Deloitte.

Top 500 este realizat pe baza cifrei de afaceri pe ultimii trei ani, a numărului de angajaţi, al profitului precum şi a altor criterii.

  Â

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: economic romania topul companii romăneşti