x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 40% dintre firme evita creditele bancare

40% dintre firme evita creditele bancare

13 Ian 2005   •   00:00

Circa 40% dintre microintreprinderi, firme mici si mijlocii nu apeleaza la credite bancare pentru finantare, ca urmare a procesului dificil de contractare si a costurilor ridicate presupuse.

"Firmele din Romania apeleaza la credite intr-o masura mult mai redusa, in comparatie cu cele din Uniunea Europeana, si se confrunta cu foarte mari dificultati, cu mult mai multe decat firmele din UE", a declarat ieri Ovidiu Nicolescu (foto), presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

AUTOFINANTARE. Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR in randul a 215 firme, pe un esantion considerat reprezentativ la nivel national, 86,7% din agentii economici se autofinanteaza, iar 60,1% apeleaza la credite bancare, in timp ce 53,2% prefera leasingul. Cele mai multe firme au acces dificil la credite, ca urmare a birocratiei, complexitatii dosarului solicitat si a costurilor ridicate, a declarat Nicolescu citand rezultatele sondajului. Cele mai importante obstacole la obtinerea creditelor au fost considerate garantiile excesive solicitate de banci, cu 50%-80% mai mari decat in cazul Uniunii Europene, dobanzile si comisioanele ridicate, a spus Nicolescu. Alti agenti economici - reprezentand 45,1% din firmele chestionate - au declarat ca nu au nevoie de aceasta modalitate de finantare.

MASURI. Pentru remedierea situatiei, CNIPMMR propune constituirea unui sistem de fonduri de garantare si cogarantare la nivel national si regional pentru finantarea intreprinzatorilor. Alte masuri binevenite ar fi diminuarea garantiilor si a comisioanelor solicitate de banci, simplificarea procedurilor de obtinere a imprumuturilor sau subventionarea dobanzii pentru firmele din anumite ramuri economice, tineri sau persoane cu handicap. Consiliul cere transformarea unei banci de stat intr-o banca de dezvoltare sau de investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii. (Florina Zainescu)

FINANTARI
Cele mai multe firme care au apelat la banci au contractat credite cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro, in timp ce aproape un sfert din agentii economici au imprumutat sume de 100.000 euro si 500.000 de euro. Principalele destinatii ale imprumuturilor au fost achizitionarea de utilaje si echipamente si finantarea activitatilor curente. BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si BancPost sunt, in ordinea prezentarii, preferatele IMM-istilor.

×
Subiecte în articol: economic