x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acţiuni contra Arpechim

Acţiuni contra Arpechim

16 Apr 2009   •   00:00

Ministerul Economiei ar putea ceda în contul activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti o parte din cele 20,63% din titlurile Petrom pe care le deţine, potrivit unor surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.



"Alte variante sunt închirierea pe o anumită perioadă a activelor petrochimice sau plata mai târziu către Petrom. Compania şi-a arătat disponibilitatea pentru această propunere, discuţiile au început deja. Preluarea nu înseamnă neapărat plata unei sume de bani, dar Petrom vrea să îşi recupereze o serie de datorii de la Oltchim", au spus sursele respective.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care intenţionează să cumpere activele aferente activităţii de petrochimie de la Arpechim pentru a susţine Oltchim. Petrom a sistat livrările de etilenă şi propilenă către Oltchim în luna noiembrie a anului 2008 şi din această cauză Oltchim şi-a redus activitatea, a înregistrat pierderi şi nu a mai putut să îşi onoreze comenzile.

Arpechim este conectată cu Oltchim prin două conducte prin care se transportă etilena şi propilena. Pentru a fi eficient, Oltchim trebuie să opereze la cel puţin 90% din capacitate, pentru că transportul acestora pe calea ferată este prea scump. Ministerul Economiei deţine 54,79% din Oltchim şi 20,63% din Petrom.

×
Subiecte în articol: economic oltchim