x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Actiunile SIF se coaguleaza

Actiunile SIF se coaguleaza

16 Feb 2005   •   00:00

Reprezentantii celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) sunt de acord cu cresterea pragului maxim de actiuni pe care il poate atinge un investitor. In joc se afla controlul unor active totale echivaland anul trecut cu peste 940 milioane de euro.

LA PARLAMENT. Varujan Vosganian a discutat cu sefii SIF
CONSENS. "Reprezentantii celor cinci SIF-uri sunt de acord cu ridicarea limitei de detinere de la 0,1 la 1% din capitalul social, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004, a declarat ieri, dupa audieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget-finante din Senat. Majoritatea membrilor comisiei au impartasit aceeasi opinie. "Procedura cea mai simpla ar fi fost Ordonanta de urgenta, dar Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de consiliile de administratie, fara aprobarea adunarilor generale a actionarilor", a mai spus Vosganian.

Fiecare SIF are in jur de 9 milioane de actionari si atingerea cvorumului necesar este practic imposibila.

REACTII. "Este un lucru bun, piata va avea numai de castigat. Cred ca in cateva luni Parlamentul va face aceasta modificare esentiala pentru piata", ne-a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. "Totul depinde acum de vointa politica", considera Claudiu Simulescu, directorul general al societatii de brokeraj TVM. Problema a fost dezbatuta inca de la listarea SIF-urilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in 1999.

Actualul prag maxim face imposibil controlul conducerilor SIF-urilor de catre actionari, dar astfel este imposibila si preluarea SIF-urilor de catre grupuri de interese. (Adrian N. Ionescu, Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: economic