x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acuze: Ajutor de stat ilegal la Oltchim

Acuze: Ajutor de stat ilegal la Oltchim

07 Mar 2008   •   00:00

Grupul PCC SE, principalul acţionar minoritar al SC OLTCHIM SA Râmnicu-Vâlcea, a depus ieri  la Comisia de petiţii a Parlamentului European o petiţie prin care susţine că România încalcă



Grupul PCC SE, principalul acţionar minoritar al SC OLTCHIM SA Râmnicu-Vâlcea, a depus ieri  la Comisia de petiţii a Parlamentului European o petiţie prin care susţine că România încalcă

Tratatul CE în cazul ajutorului de stat pe care vrea să-l acorde Oltchim, printr-un proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. "Propunerea legislativă urmăreşte modificarea Legii nr. 30/2007 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 45/2006 privind unele măsuri pentru privatizarea SC OLTCHIM SA Râmnicu-Vâlcea. Proiectul legislativ prevede conversia întregii creanţe bugetare în acţiuni, dar şi scutirea OLTCHIM de plata dobânzilor pe perioada cuprinsă între  28 noiembrie 2003 şi data la care va avea loc respectiva conversie", spune George Constantinescu, administratorul PetroCarboChem Ploieşti.  

Grupul PCC SE deţine 13% din acţiunile Oltchim şi consideră că "proiectul de lege încalcă drepturile PCC SE de acţionar al SC OLTCHIM SA". Reprezentanţii societăţii au mai trimis sesizări la Consiliul Concurenţei şi Preşedinţia României.


Constantinescu susţine că iniţial Guvernul nu a susţinut această lege "arătând că oferă premisele unor vicii de neconstituţionalitate, dar şi că există îngrijorări atât din partea autorităţilor române, cât şi a celor comunitare în ceea ce priveşte posibilul caracter de ajutor de stat al conversiei în acţiuni a unor creanţe bugetare ale OLTCHIM SA. A subliniat chiar şi faptul că, în cadrul discuţiilor tehnice desfăşurate în luna iunie 2007 la Bruxelles, experţii comunitari au considerat insuficiente explicaţiile oferite de reprezentanţii români". Ulterior Guvernul şi-a schimbat radical poziţia şi a susţinut proiectul legislativ. "Proiectul de lege a trecut prin Senat fără să fie analizată posibila  încălcare a Tratatului CE, iar în Camera Deputaţilor, deşi a fost respins de Comisia juridică, a fost avizat favorabil de Comisia pentru Industrii şi Servicii.  Este de aşteptat ca proiectul să treacă la fel de repede şi de plenul Camerei Deputaţilor, care îl va lua în dezbatere cel mai probabil în şedinţa din săptămâna viitoare", a mai spus Constantinescu.

×
Subiecte în articol: economic oltchim