x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere buna cu portal de afaceri

Afacere buna cu portal de afaceri

20 Sep 2004   •   00:00

Pornita din pasiune, o afacere bazata pe schimbul de informatii de afaceri cu ajutorul Internetului isi arata semnele profitabilitatii, dupa aproape un an de la start.

ADRIAN MIHAI

La inceputul anului trecut, doi tineri, frate si sora, s-au hotarat sa-si faca o afacere din oferirea de informatii de afaceri catre firmele romanesti prin Internet. Au observat ca exista o nisa de piata. "Nu erau foarte multe site-uri de calitate care sa ofere servicii firmelor din Romania. Mai multe erau cele axate pe anunturi de mica publicitate", povesteste Bogdan Arnautu, manager al www.clubafaceri.ro si student in anul IV la Facultatea de Cibernetica. In acest moment sunt 1.600 firme inscrise.

INVESTITIE. Pentru a face cunoscut portalul, intreprinzatorii s-au decis sa includa in el foarte multa informatie. Astfel, pe site se pot gasi informatii despre programe de finantare, dar si draft-uri de contracte. Astfel, vizitatorii au reusit sa-l gaseasca prin intermediul motoarelor de cautare dupa numeroase cuvinte-cheie. O alta gaselnita a site-ului a fost includerea diverselor formulare pe care altfel ar trebui sa le iei de la institutii precum Administratia financiara sau Primarie. "Actualizarea acestora este o mare problema", apreciaza Arnautu. Doar pentru aceasta activitate au fost alocati trei oameni. In total muncesc opt oameni, iar suma investita pana acum este de peste 20.000 de euro.

VENITURI. "A fost foarte grea lupta cu mentalitatea romanului", apreciaza intreprinzatorul. Veniturile au aparut abia dupa un an de la infiintare. Atunci au inceput firmele sa plateasca pentru promovarea prin web. Acum, Arnanutu se gandeste deja la profit.

Desi a fost sezonul vacantelor, in ultimele trei luni s-a observat o crestere foarte mare a interesului pentru serviciile firmei.

Ritmul actual de crestere este de 10 noi firme platitoare pe luna. Peste 50% din venituri vin de la utilizatorii platitori. Publicitatea on-line aduce 20% din venituri, restul fiind adus de webdesign, activitate a carei importanta va creste insa spre 50% la sfarsitul anului. Pentru anul viitor, Arnautu apreciaza o cifra de afaceri de minimum 40.000-50.000 euro.

STRATEGIE INTERESANTA

Serviciile portalului sunt oferite in mod gratuit in prima luna, perioada in care potentialul client trebuie sa fie convins ca merita sa le plateasca. Procentajul de reusita este de aproximativ 10%. Fiecarei firme inscrise ii este alocat un manager de cont care are rolul de a-l ajuta pe beneficiar in gestionarea serviciilor. "Este o resursa care vine ca o plus-valoare la departamentul resurse umane, daca firma este interesata de locuri de munca sau la departamentul de marketing, daca este interesata de publicitate", explica Arnautu. Deocamdata sunt foarte putini utilizatorii care folosesc toate facilitatile portalului. Majoritatea publica in sectiunea "bursa".

×
Subiecte în articol: economic