x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura are mare nevoie de bani

Agricultura are mare nevoie de bani

de Daniela Ivan    |    15 Mar 2008   •   00:00
Agricultura are mare nevoie de bani
Sursa foto: Christian Silva/

Băncile vor începe să finanţeze agricultura, după ce creditarea ma­rilor companii şi a populaţiei va ajunge la saturaţie, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu

Băncile vor începe să finanţeze agricultura, după ce creditarea ma­rilor companii şi a populaţiei va ajunge la saturaţie, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu (foto). “După ce au ajuns la saturaţie pe multinaţionale, o să ajungă la saturaţie şi la creditele de consum pentru populaţie. Probabil că împrumuturile imobiliare vor mai atrage finanţări pentru 1-2 ani, însă în cele din urmă băncile vor ajunge şi la agricultură‘‘, a afirmat Isărescu. Decalajul dintre dobânzile practicate de băncile româneşti şi de cele din Uniunea Europeană se va reduce în următorii doi-trei ani, astfel încât diferenţele nu vor mai fi semificative, a mai opinat Isărescu. Scăderea dobânzilor va fi posibilă o dată cu temperarea inflaţiei.

 

FINANŢARE. Agricultura este unul dintre domeniile cu cea mai mare nevoie de finanţare, iar atragerea banilor comunitari este cea mai importantă problemă a României.  “Zonele cele mai nevoiaşe pot accesa mai greu fonduri, întrucât acest proces presupune calificare, administraţie durabilă‘‘, a spus guvernatorul. El a adăugat că gradul de accesare din România, în primul an, s-a situat la jumătate din nivelul altor state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia, privind atragerea de fonduri în primul an după aderare.

×
Subiecte în articol: economic