x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura, industria şi construcţiile au susţinut economia, dar "minunea" nu va ţine şi în 2012

Agricultura, industria şi construcţiile au susţinut economia, dar "minunea" nu va ţine şi în 2012

de Daniel Ionaşcu    |    06 Dec 2011   •   08:34
Agricultura, industria şi construcţiile au susţinut economia, dar "minunea" nu va ţine şi în 2012

Agricultura, industria si constructiile au sustinut cresterea Produsului Intern Brut (PIB), care a avansat in trimestrul al treilea cu 1,8% fata de trimestrul anterior si cu 4,4% comparativ cu perioada similara din 2010, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).

In primele noua luni cresterea este per total de 2,7%.

Agricultura a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 22,1%, urmata de constructii (+6,9%) si industrie (+5,9%). De asemenea, o problema o constituie faptul ca importurile au inceput sa creasca mai rapid decat exporturile.

Din pacate, “minunea' nu va tine si anul viitor, din moment ce productia-record din acest an din agricultura nu va mai putea fi repetata din cauza secetei care s-a instalat in septembrie si ameninta inclusiv sistemul energetic, dar si din cauza scaderii comenzilor din industrie, care se bazeaza pe exporturile in UE.

“Criza datoriilor' a dus la scaderea cererii din Occident, astfel ca dupa ce au salvat economia timp de doi ani, industria si exporturile vor fi afectate de problemele din zona euro.

×