x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Cât vor primi urmașii persoanelor decedate

Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Cât vor primi urmașii persoanelor decedate

de Redacția Jurnalul    |    03 Mar 2023   •   14:15
Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Cât vor primi urmașii persoanelor decedate

Urmașii persoanelor decedate vor primi în acest an ajutor de înmormântare mai mare de la stat. Acesta a fost majorat cu 700 de lei.

Prin Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor de stat pentru 2023, valoarea ajutorului de deces este stabilită la:

- 6.789 de lei - în cazul asiguratului sau pensionarului;

- 3.395 de lei - în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Cererea trebuie însoțită de certificatul de deces, actul de al solicitantului (original si copie); actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);

Potrivit Legii pensiilor, ajutorul de acordă în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar. O singură persoană poate beneficia de acest ajutor, făcând dovada că a efectuat cheluielile cu decesul. Beneficiar poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care dovedește realizarea plăților necesare pentru înmormântare. 

Dovada se face prin orice mijloc de probă prevăzut de lege, respectiv facturi, chitanțe, bonuri fiscale. Ajutorul poate fi solicitat și pentru  decesul unui membru de familie al asiguratului ori pensionarului care nu figura în evidențe, scrie vremeanoua.ro.

×
Subiecte în articol: ajutor inmormantare