x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alba-neagra cu datoriile catre stat

Alba-neagra cu datoriile catre stat

18 Sep 2004   •   00:00

Executivul a abrogat o serie de prevederi prin care mai multe societati beneficiau de esalonarea la plata a unor obligatii bugetare si de anularea majorarilor de intarziere aferente acestora.

CATALIN BUDESCU

Actul normativ abroga articolele din patru hotarari ale executivului aprobate in anul 2000 prin care societatile Clujana Cluj-Napoca, Nicolina Iasi, Electroputere Craiova si Intreprinderea de Utilaj Greu Craiova beneficiau de esalonarea la plata a obligatiilor bugetare existente la 30 iunie 2000.

Datoriile erau in cuantumurile certificate de creditorii bugetari, la ele adaugandu-se scutirea de la plata majorarilor de intarziere aferente acestora. Toate acestea cu scopul nobil declarat de guvernanti de a spori atractivitatea societatilor comerciale in cauza pentru privatizare.

SOCIETATI "GRELE". Au fost, de asemenea, abrogate prin aceeasi hotarare si articolele din Hotararile de Guvern 1.108/2000, 1.324/2000 si 1.031/2000 privind esalonarea la plata a obligatiilor bugetare restante acumulate de societatile Nitramonia Fagaras, Siderurgica Hunedoara si Roman Brasov.

SCUTIRI. Articolele care si-au pierdut valabilitatea cuprindeau de asemenea si scutirea de la plata a penalitatilor si/sau a majorarilor de intarziere aferente acestora, conform certificatelor de obligatii bugetare emise de catre creditorii bugetari, in cuantumurile existente la 31 octombrie 2000.

ACTE NORMATIVE PRAFUITE

Tot in anul 2000, executivul semna patru acte normative prin care se ofereau facilitatile descrise mai sus si pentru intreprinderile Industria Sarmei Campia Turzii, Fabrica de Scule Rasnov, Terom Iasi, Colorom Codlea si tot pentru sporirea atractivitatii la privatizare. Cat de reusite au fost privatizarile sau actele normative in cauza pentru unele dintre societati sta dovada si faptul ca o parte dintre acestea acum sunt la un pas de lichidare. Prezentul insa consemneaza prin aceeasi hotarare abrogarea articolelor din cele patru acte normative aprobate in 2000 pentru Industria Sarmei Campia Turzii, Fabrica de Scule Rasnov, Terom Iasi, Colorom Codlea privind esalonarea la plata a obligatiilor bugetare restante, precum si de scutirea de la plata penalitatilor si a majorarilor de intarziere aferente acestora. Restul a devenit istorie!
×
Subiecte în articol: economic