x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alro, too big to fail

Alro, too big to fail

16 Sep 2009   •   00:00

Clasificarea "too big to fail" acordată de autorităţile din SUA primelor 25 de companii ca importanţă din industria financiară îşi are corespondent şi în România. Una din societăţile pe care statul se gândeşte să le pună în această categorie este Alro Slatina.

"Combinatul de aluminiu nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra energia la 44 euro/MWh" susţine Mihai David, directorul Hidroelectrica. El a precizat că societatea a majorat deja cu 14% preţul energiei furnizate Alro, până la 25 euro/MWh şi va renegocia până la finele anului din nou preţul energiei furnizate. În acest moment preţul de producţie al energiei la Hidroelectrica este situat între 20 şi 21 de euro pe MWh, a mai spus el.
"Statul trebuie să ia o hotărâre ce vrea să facă, dacă vrea să prelucreze bauxită în România pentru că preţurile mari vor duce la disfuncţionalităţi pe tot fluxul de la Alro la Alum Tulcea şi la Alprom" a spus David.

COMPETIŢIE NELOIALĂ?
Probleme ar putea fi cu Comisia Europeană, în special cu faptul că noile companii energetice pe care statul doreşte să le creeze, vor vinde astfel, curent electric sub preţul mediu de producţie pe societate, ceea ce ar putea fi considerat ajutor de stat.
În 2007, când s-a pus problema alinierii preţurilor la gazele din producţia internă la cele externe, autorităţile de la Bruxelles au comunicat că acestea pot fi mai mici decât cele externe dar nu mai puţin de preţul de producţie.
Reprezentanţii societăţii propun crearea unei diferenţieri între clienţi: o categorie de consumatori care să cuprindă beneficiarii gen Alro, unde energia este o materie primă, şi ceilalţi cumpărători de energie.
În privinţa restului de contracte ale Hidroelectrica, oficialii companiei spun că acestea vor fi împărţite proporţional între cele două societăţi nou create, o treime va ajunge la prima companie şi celelalte două treimi la ce-a de-a doua.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica cu reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi sucursalele hidro Vâlcea, Slatina şi Sibiu.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, restul Hidroelectrica şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

×
Subiecte în articol: economic