x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiza SFIN - Bumerangul imobiliar

Analiza SFIN - Bumerangul imobiliar

14 Iul 2008   •   00:00

În momentele de criză nu toată lumea pierde. Întotdeauna există cineva care trage foloase. Iar acum, singurii care profită din plin pe piaţa rezidenţială locală sînt proprietarii de locuinţe închiriate.



În momentele de criză nu toată lumea pierde. Întotdeauna există cineva care trage foloase. Iar acum, singurii care profită din plin pe piaţa rezidenţială locală sînt proprietarii de locuinţe închiriate.

Criza vînzărilor pe motiv de preţuri mari va avea însă efect de bumerang pe piaţa chiriilor, din cauza afluxului pe acest segment al clienţilor puşi în imposibilitatea de a contracta un credit. Primele semne deja se fac simţite prin majorări de chirii. Astfel, de la începutul anului, nivelul mediu al chiriilor solicitate pentru garsoniere a crescut cu 14%, de la 344,7 euro/lună în ianurie 2008 la 394 euro/lună în iunie a.c. Chiria medie a apartamentelor cu două camere a crescut în prima jumătate de an cu 17%, de la un nivel mediu de 456,7 euro/lună înregistrat în luna ianuarie la 545,8 euro/lună în iunie 2008. În cazul locuinţelor cu trei camere, creşterea a fost de 13%, de la 716,9 euro/lună (ianuarie 2008) la 823,9 euro/lună (iunie 2008). În acelaşi interval de timp, preţurile de vînzare a locuinţelor vechi, potrivit Colliers, au scăzut cu aproximativ 4%, iar cele la locuinţele noi au crescut cu aproximativ 10%.

RECORD DE OFERTĂ ÎN IUNIE. Pe de altă parte, volumul ofertei de noi locuinţe a crescut mult în 2008, fapt care, în timp, ar putea readuce în circuitul chiriilor un număr mai mare de unităţi locative nevîndute. Astfel, potrivit monitorizării anunturiparticulari.ro realizate de Agentie.net, numărul apartamentelor şi terenurilor scoase la vînzare în Bucureşti a crescut cu 58% în luna iunie comparativ cu mai, înregistrîndu-se astfel un număr-record de oferte apărute pe piaţă atît pentru apartamente, cît şi pentru terenuri. Cele mai multe apartamente scoase la vînzare au fost cele cu două camere. Totuşi, în ciuda scăderii preţului în ultima lună, apartamentele rămîn cu 20% pînă la 34% mai scumpe decît în aceeaşi lună a anului trecut. Prin urmare, despre o prăbuşire a pieţei încă nu poate fi vorba.

×
Subiecte în articol: economic