x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiza Sfin: Pilonul IV - incremenit in proiect

Analiza Sfin: Pilonul IV - incremenit in proiect

de Jurnalul National    |    10 Dec 2007   •   00:00

Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est au introdus, pe lăngă cei trei piloni de pensii deja "clasici", şi pilonul IV, care cuprinde scheme voluntare de economisire asemănătoare celor care funcţionează in Vest.


NECESAR. Nevoia stringentă de stimulare a economisirii a făcut ca o serie de ţări in care sistemul de pensii se bazează pe trei piloni (pensii de stat, respectiv pensii private obligatorii şi pensii facultative) să introducă şi un al patrulea pilon. Avantajele acestuia sunt: mai puţine restricţii in privinţa politicii investiţionale, mai multe facilităţi fiscale, un control mai accentuat al participanţilor asupra conturilor lor individuale şi un grad mai mare de implicare a angajatorilor, in scopul fidelizării salariaţilor prin beneficii extrasalariale. Intr-o regiune in care rata şomajului este in continuă descreştere, iar majorările de salarii din ce in ce mai greu de suportat de economie, Romănia este, ca de obicei, ultima la apel.


PROIECTE. In toamna anului 2006, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Mihai Şeitan, vorbea despre un proiect guvernamental de infiinţare a doi piloni suplimentari in sistemul naţional de pensii. Astfel, pilonul IV ar fi urmat să fie constituit prin crearea unui fond de investiţii administrat privat şi finanţat din două surse: beneficiile rezultate din participaţiile statului la diferite societăţi comerciale, precum şi banii proveniţi din viitoarele privatizări ale companiilor de stat. Scopul acestui fond ar fi fost majorarea rentelor lunare ale actualilor pensionari, precum şi asigurarea unei pensii suplimentare pentru persoanele cu vărsta peste 52 de ani, care nu mai sunt eligibile pentru pilonii II şi III.


Pe lăngă asta, un pilon V urma să fie organizat prin reglementarea şi supravegherea pieţei actualelor produse de asigurări de viaţă cu acumulare pentru pensie, prin introducerea deductibilităţii fiscale a primelor de asigurare. "Acest proiect a existat, dar, datorită introducerii intre timp a pensiilor private obligatorii, precum şi a cheltuielilor de anul acesta cu majorarea pensiilor de stat şi cu alte măsuri sociale şi reparatorii, el nu este in prezent de actualitate. Nu este insă exclus ca ideea să fie reluată anul viitor", a declarat, pentru SFin, actualul preşedinte al CNPAS, Mariana Cămpeanu. Cum au rezolvat problema pensiilor private Polonia, Ungaria şi Bulgaria citiţi in revista Săptămăna Financiară.


×
Subiecte în articol: economic pensii