x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apare un punct de trecere a frontierei privat, la Tuzla

Apare un punct de trecere a frontierei privat, la Tuzla

03 Sep 2018   •   11:05
Apare un punct de trecere a frontierei privat, la Tuzla
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ministerul Transporturilor va deschide un punct de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Tuzla, folosit în prezent mai ales de personalul platformelor de foraj marin din Marea Neagră. Aeroportul este proprietatea firmei private Regional Air Services. Noul punct de trecere a frontierei va costa bugetul de stat un milion de lei.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de Hotărâre pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla, potrivit news.ro. Aerodromul din localitatea constănţeană omonimă este folosit în prezent pentru operaţiuni aeriene de transport public, aviaţie generală, lucru aerian, precum şi zboruri cu elicoptere pentru transportul personalului de pe platformele şi navele de foraj marin situate în afara apelor teritoriale ale României, în Marea Neagră. Aeroportul Tuzla, aflat în proprietatea și în administrarea societății Regional Air Services, deține „Certificatul de autorizare aerodrom”, eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Aeroportul Tuzla a fost certificat totodată ca aeroport deschis traficului aerian internațional și a  înregistrat în anul 2017 un număr de 2.608 mișcări aeronave, cu un total de 16.051 pasageri. În anul 2017 a fost înregistrat un număr de 1.022 de astfel de zboruri.

 

Kogălniceanu, prea departe

„Prin poziţia sa geografică, Aeroportul Tuzla asigură operarea în condiţii optime (încărcătură maximă şi consum minim de combustibil) a aeronavelor angajate în anumite operaţiuni aeriene deasupra Mării Negre. Executarea unor astfel de zboruri de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, situat la distanţă mai mare faţă de ţărm, creşte destul de mult costurile (încărcătură mai mică şi consum mai mare de combustibil), fiind necesară totodată penalizarea aeronavelor la încărcătura comercială, pentru a se asigura operarea în siguranţă a acestora”, explică oficialii ministerului.

 

Cheltuielile necesare pentru înființarea punctului de trecere a frontierei se ridică la 447.650 lei. Alţi 500.000 lei vor fi necesari pentru achiziționarea echipamentelor, aparaturii și a sistemelor de control nedestructiv (de exemplu scanere cu raze X pentru bagaje mari/colete), necesare funcționării biroului vamal.

În noul punct de trecere a frontierei vor fi angajaţi 11 poliţişti de frontieră, iar vameşii necesari vor fi detaşaţi de la Mangalia şi Agigea

×