x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari sub miliardul de euro

Asigurari sub miliardul de euro

04 Mar 2005   •   00:00

Piata asigurarilor s-ar putea situa in acest an aproape de nivelul de un miliard de euro, fara a-l atinge insa. Societatile de brokeraj in domeniul asigurarilor au intermediat, anul trecut, 14% din totalul primelor subscrise pe piata de profil.

IOHANNA ONACA PURDEA

ESTIMARI. Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, preconizeaza o crestere de cel mult 20% pentru piata asigurarilor in 2005
Piata asigurarilor ar putea sa nu atinga nici in acest an nivelul de un miliard de euro, este de parere Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Nivelul total al primelor de asigurare subscrise anul trecut a fost de 35.000 miliarde de lei (863 milioane de euro), potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan.

PREVIZIUNI. "Cred ca anul acesta nu va fi o crestere mai mare de 20%", a afirmat Constantinescu. In opinia sa, cresterea ar fi trebuit sa fie mai mare, avand in vedere ca primele de asigurare s-au scumpit cu 35%, insa societatile au avut posibilitatea sa aplice preturi cu 10% mai mici sau mai mari. Insa marea majoritate a societatilor de asigurare au adoptat un nivel al primelor cu 10% mai scazut decat limita maxima acceptata. Presedintele UNSAR a apreciat ca si segmentul asigurarilor auto va creste, avand in vedere ca structura parcului auto national s-a mai schimbat si au aparut mai multe masini noi, mai scumpe, ceea ce va genera prime de asigurare mai mari.

BROKERI DE ASIGURARI. Piata de brokeraj in asigurari a inceput sa ia amploare in ultima perioada, la sfarsitul anului 2004 numarul brokerilor fiind de 247, fata de 191 in 2003. Societatile de brokeraj in domeniul asigurarilor au intermediat, anul trecut, 14% din totalul primelor subscrise pe piata de profil, a declarat CSA, Nicolae Crisan, in cadrul primei conferinte anuale a brokerilor de asigurari din Romania, organizata cu sprijinul Finmedia. El a mai afirmat ca valoarea comisioanelor incasate de societatile de intermediere in 2004 aproape ca s-a dublat comparativ cu anul trecut, ajungand la 25 milioane de euro. Conform datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), circa 75% din primele subscrise in 2004 au fost intermediate de catre cei 29 de membri ai asociatiei.

×
Subiecte în articol: economic