x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aurul devine antidotul perfect al fluctuatiei monetare

Aurul devine antidotul perfect al fluctuatiei monetare

05 Oct 2004   •   00:00

Aurul ofera protectie consistenta si eficace impotriva fluctuatiei monetare, in special a celei a dolarului american in raport cu alte devize.

ELIZA POPA

"Daca dolarul american se apreciaza, pretul aurului (calculat in dolari) scade. In sens invers, o scadere a dolarului se traduce printr-o crestere a cursului aurului", explica un studiu realizat de trei economisti britanici de renume, Forrest Capie, Terrence Mills si Geoffrey Wood, si publicat de Consiliul Mondial al Aurului (World Gold Council - WGC).

PROTECTIE. "In ciuda mai multor perioade de turbulenta economica intre 1971 si 2002, aurul a oferit o protectie consistenta si eficace impotriva fluctuatiilor ratelor de schimb", anunta WGC. Organismul citat considera ca aurul a dobandit statutul de valoare refugiu in special pentru ca "nu poate fi produs de catre aceleasi autoritati care produc devizele", in special bancile centrale. Aceasta inseamna ca autoritatile care pot creste oferta de moneda (si deci ii pot diminua uneori valoarea) nu pot scadea valoarea aurului prin mijloace similare.

×
Subiecte în articol: economic