x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Austria vrea un loc în boardul executiv al BCE

Austria vrea un loc în boardul executiv al BCE

05 Sep 2018   •   11:34
Austria vrea un loc în boardul executiv al BCE

Noul guvern austriac intentioneaza sa inainteze o propunere pentru un loc în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), în condiţiile în care anul 2019 va fi unul în care statele UE se vor lupta pentru o serie de posturi cheie în domeniile monetar şi politic. 

 

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit. 

"Austria este gata să facă o propunere" pentru a fi prezentă în comitetul executiv, a declarat ministrul de Finanţe, Hartwig Loeger, într-un interviu pentru Bloomberg Television. Întrebat care sunt candidaţii pe care îi are în vedere, Loeger a spus că o decizie va fi luată abia după alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai 2019. 

Prin anunţul că vrea un loc în organismul care elaborează şi implementează politica monetară în zona euro, Austria se aruncă în cursa pentru o serie de poziţii de top din Uniunea Europeană, care vor deveni vacante în 2019. Trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din luna mai a anului următor va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei UE. 

Un post în boardul executiv al BCE ar veni într-un moment crucial având în vedere că instituţia cu sediul la Frankfurt ar urma să înceapă să majoreze dobânzile în 2019. La fel ca şi Germania şi Olanda, Austria este o ţară cu o cultură a economisirii, unde în ultimii ani au apărut critici faţă de politica de dobânzi zero practicată de BCE. 

Însă, dacă vrea să aibă succes, Hartwig Loeger va trebui să îşi convingă colegii din zona euro că ţara sa, a şaptea economie din zona euro, merită un al doilea post în boardul executiv BCE, în condiţiile în care alte state membre nu au avut până acum niciun reprezentant. Până în luna mai 2011, Gertrude Tumpel-Gugerell din Austria a exercitat un mandat de opt ani în comitetul executiv al BCE. AGERPRES

×