x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apare o nouă autostradă în România! Se va putea circula până în Grecia

Apare o nouă autostradă în România! Se va putea circula până în Grecia

de Redacția Jurnalul    |    29 Ian 2024   •   15:15
Apare o nouă autostradă în România! Se va putea circula până în Grecia

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a confirmat lansarea licitațiilor pentru construcția autostrăzii care va uni Constanța de Mangalia, traversând aproape toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

„Maximum în aprilie – mai lansăm licitațiile – execuție lucrări pentru Brăila – Focșani și pentru Constanța – Mangalia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Proiectul Autostrăzii Litoralului, evaluat la o valoare totală de 1,15 miliarde de euro, finanțat din surse externe nerambursabile, va facilita accesul către cele mai renumite stațiuni de pe litoralul românesc. Traseul planificat va trece prin localitățile Techirghiol, Eforie, Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla și 23 August, facilitând astfel conectivitatea între acestea și restul țării.

Autostrada Litoralului se va întinde pe o lungime de 30,59 de kilometri și va fi echipată cu două benzi de circulație pe sens. Proiectul va include construcția a 31 de structuri, printre care se numără poduri, pasaje și viaducte, inclusiv un nou pod ce va traversa Canalul Dunăre – Marea Neagră. Pe lângă infrastructura rutieră, autostrada va fi dotată cu spații de servicii și parcări, asigurând confortul și siguranța călătorilor.

Caracteristici tehnice ale Autostrăzii Litoralului:

- 30,59 km lungime traseu;

- două benzi de circulație pe sens;

- 31 structuri (poduri, pasaje, viaducte), inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră;

- spații de servicii (stânga/dreapta);

- parcări (stânga/dreapta);

- Centru de Întreținere și Coordonare;

- cinci noduri rutiere: Cumpăna (km 2+600), Autostrada Litoralului și drumul de legătură (km 5+960), conexiune între drumul de legătură și pasajul DN39A – DN39 (km 5+960), DN38 (km 11+000), 23 August (km 30+220).

 

Autostrada care va lega Grecia de România, traversând inclusiv Bulgaria, este programată să fie finalizată în următorii cinci ani, potrivit declarațiilor oficiale. Această rută va conecta orașele grecești Alexandroupoli și Ormenio cu Constanța din România, consolidând legăturile economice și sociale între țările implicate.

Primul proiect major lansat de autoritățile bulgare este autostrada Mării Negre, care va uni porturile Burgas și Varna din Bulgaria cu Portul Constanța din România. Se estimează că această autostradă va reduce timpul de călătorie cu cel puțin o oră, accelerând fluxul de mărfuri și facilitând schimburile comerciale între regiune.

×