x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment despre scumpirile provocate de războiul din Israel: "Prețurile vor crește. Asta e sigur"

Avertisment despre scumpirile provocate de războiul din Israel: "Prețurile vor crește. Asta e sigur"

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   18:15
Avertisment despre scumpirile provocate de războiul din Israel: "Prețurile vor crește. Asta e sigur"
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Războiul dintre Israel și Hamas are efecte negative asupra economiei mondiale.

Expertul în macroeconomie, Mircea Coșea, atrage  atenția că vor crește prețurile la energie. 

"Până acum câteva zile, criza era evidentă, din punct de vedere al violenţelor, al războiului. Acum, criza s-a accentuat, pentru că există o instabilitate evidentă politică în Israel. Există o poziţie care nu mai este de acord cu ce se întâmplă la nivelul Guvernului, deci este şi mai grav.

Două lucruri sunt importante, după părerea mea. Preţul la carburant va creşte. Va creşte, asta e sigur. Întotdeauna este indicatorul cel mai sensibil la astfel de probleme. Va creşte la benzină, la motorină. Problema care cred eu că va deranja este problema gazului", a explicat prof. Mircea Coşea, la antena3CNN

"Marea problemă este instabilitatea"

"Europa avea nişte acorduri în desfăşurare cu importul de gaz din Israel penru această iarnă. În Israel este un hub de gaz foarte bogat, care s-a format din resursele pe care le au în comun Israelul, Cipru şi Egiptul. Este o mare rezervă de gaz în partea israeliană. Or, deocamdată, acolo s-a întrerupt orice activitate. Deci va fi o problemă şi aici.

Însă, marea problemă este instabilitatea. Literatura străină occidentală chiar ieri spunea că s-a creat încă un stres în economia mondială. Economia mondială este stresată de acest lucru, mai mult decât a fost în legătură cu Ucraina, pentru că acest conflict poate să degenereze.

Se aşteaptă poziţia Iranului. Dacă Iranul mişcă din acest punct de vedere, imediat va fi o intervenţia la nivel aproape global şi ne va afecta şi pe noi.

Pe de altă parte, noi avem relaţii economice importante cu Israelul. Mai mult de jumătate din investiţiile noastre din Apărare sunt în parteneriat cu Israelul", a mai spus  Mircea Coşea.

Război Israel - scumpiri

×