x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca centrală a Cehiei a operat cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii 24 de ani

Banca centrală a Cehiei a operat cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii 24 de ani

05 Noi 2021   •   10:20
Banca centrală a Cehiei a operat cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii 24 de ani

Banca centrală a Cehiei a operat joi cea mai mare majorare a ratei dobânzii din aproape un sfert de secol, într-un efort de a controla creșterea inflației, anunță Financial Times.

Creșterea de 1,25 puncte procentuale - mult peste cele 0,75 puncte procentuale prognozate de economiști - este a patra consecutivă și duce dobânda de referință a țării peste nivelurile de dinainte de pandemie, la 2,75%.

Decizia vine la o zi după ce banca centrală a Poloniei a anunțat o creștere a ratei mai mare decât estimările.

Inflația anuală în Republica Cehă a urcat la 4,9% în septembrie, reflectând un model care se conturează în întreaga Europă, unde un amestec de creștere a prețurilor la materii prime și energie, redresarea economică și șocurile din aprovizionare au împins inflația la maximele mai multor ani.

Cu toate acestea, în timp ce mai multe bănci centrale din economii mai mici, precum România, Ungaria și Polonia, au început să majoreze ratele, atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Angliei au adoptat poziții mai prudente.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: banca cehiei